ΗΠΑ: Εσωτερικό θέμα της Κίνας οι θητείες του Σι Τζινπίνγκ

«Εσωτερικό θέμα» του Πεκίνου χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος το ζήτημα της παραμονής στην εξουσία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πέραν των δύο θητειών του στο αξίωμα.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια απόφαση που επαφίεται στην Κίνα», δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) τάσσεται υπέρ του να υπάρχει όριο στις θητείες, αυτό είναι κάτι που υποστηρίζει εδώ στις ΗΠΑ, αλλά αυτή η απόφαση επαφίεται στην Κίνα», πρόσθεσε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γνωστοποίησε την Κυριακή ότι σκοπεύει να άρει το όριο των δύο θητειών στην προεδρία, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο Σι Τζινπίνγκ, που κυβερνά τη χώρα εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, να μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα επ’ αόριστον.

Ο Τραμπ, ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Νοέμβριο, συνομιλεί συχνά με τον Κινέζο ομόλογό του και δηλώνει ότι έχει καλή χημεία μαζί του. «Η προσωπική μου σχέση με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική. Είναι κάποιος που συμπαθώ πολύ. Πιστεύω ότι κι αυτός με συμπαθεί», είχε δηλώσει την Παρασκευή, όταν έκρινε πως το Πεκίνο επιδεικνύει αυστηρότητα χωρίς προηγούμενο έναντι της Βόρειας Κορέας ως προς το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο Τραμπ έχει αποφύγει να αναφερθεί στο ότι στις νέες, μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας συμπεριλήφθηκαν και κινεζικές εταιρείες, κάτι που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς του Πεκίνου.

SHARE