ΗΠΑ: Εν αναμονή του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Τραμπ για το τείχος

Διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, για πρώτη φορά αφότου τέθηκε σε ισχύ η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, θα απευθύνει απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δύο ημέρες προτού επισκεφθεί και ο ίδιος τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι το τείχος είναι μονόδρομος στη «μεταναστευτική κρίση».

Το λεγόμενο «shutdown» βρίσκεται ήδη στην 17η ημέρα ισχύος, γεγονός που σημαίνει ότι βασικές υπηρεσίες υπολειτουργούν και χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν τεθεί υποχρεωτικά σε άδεια άνευ αποδοχών ή εργάζονται αμισθί.

Το αδιέξοδο δημιουργήθηκε, καθώς ο Αμερικανός προέδρος παραμένει αδιάλακτος στην έγκριση της χρηματοδότησης των 5 δισ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνεται και η ανέγερση του τείχους στα σύνορα, που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του το 2006.

Ήδη, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν πλέον τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και αντιδρούν στα σχέδια του Τραμπ, καταγγέλλουν ότι το διάγγελμα θα είναι παραπλανητικό και απαιτούν τηλεοπτικό χρόνο για να διατυπώσουν και τη δική τους θέση.

Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι ένα από τα άμεσα νομοθετικά μέτρα χρηματοδότησης, το οποίο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος θα προωθήσουν εντός της εβδομάδας.

Ο ίδιος ο Τραμπ παρουσιάστηκε αισιόδοξος, γράφοντας στο Twitter ότι η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Λευκού Οίκου και εκροσώπων των Δημοκρατικών την Κυριακή ήταν «εποικοδομητική». Οι Δημοκρατικοί ωστόσο τον διαψεύδουν κατηγορηματικά τονίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην πρότασή του για φράχτη από χάλυβα αντί τείχους από τσιμέντο, που αποτελούσε το αρχικό του «όραμα».