Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ

Στην χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου – παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – εκφράστηκε ομόφωνα η αισιοδοξία των παρευρισκομένων για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι, πάνω στη συζήτηση, έθεσαν ακόμα και θέμα νέας παράτασης των εθνικών εκλογών, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να φανεί τι μπορεί να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον εμφύλιο στο Κίνημα Αλλαγής.

Η συζήτηση δεν προχώρησε, καθώς παρενέβησαν αρκετοί για να πουν ότι η κριτική περί αναξιοπιστίας και καθεστωτισμού που θα δεχόταν ο κ. Τσίπρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποτελούσε τελικό πλήγμα που θα στοίχιζε στις εθνικές εκλογές, οπότε και η συζήτηση έκλεισε εκεί.

Επί της ουσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ήδη με όρους επόμενης ημέρας με βασικό στόχο την πρωτοκαθεδρία Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς και στη διαμόρφωση ενός πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που αναμένεται να είναι κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν στόχο την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά με όρους κυριαρχίας και όχι συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, γι΄ αυτό και όλοι εκτιμούν ότι η απομάκρυνση Βενιζέλου θα βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους, για δύο λόγους:

  • Πρώτον, διότι οι κραδασμοί στο Κίνημα Αλλαγής κατά την προεκλογική περίοδο θα μετακινήσουν ψηφοφόρους τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής – υπολογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το λένε δημοσίως – θα συρρικνωθεί κατά πολύ σε σχέση με το 7,7% των πρόσφατων ευρωεκλογών.
  • Δεύτερον, με το Κίνημα Αλλαγής αποδυναμωμένο να μην μπορεί να διαδραματίσει ρόλο τρίτου πόλου στο νέο σκηνικό, η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους της σκληρής αντιπολίτευσης έναντι της Ν.Δ. θα είναι μονόδρομος για την Χαριλάου Τρικούπη. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ξεκάθαρα ότι ο Ευ. Βενιζέλος ήταν «βαρίδι» για τη μελλοντική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, λένε ότι υπάρχουν και άλλα «βαρίδια» όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπολογίζουν ότι δε θα βρίσκονται στο Κίνημα Αλλαγής την επομένη των εκλογών. Με την προϋπόθεση ότι η κ. Γεννηματά θα παραμείνει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη πλευρά, από την επόμενη ημέρα της ρήξης Γεννηματά – Βενιζέλου, τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο πρώτος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο δεύτερος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, «έκλεισαν» τα σενάρια μελλοντική τους συνεργασίας και δεν πρόκειται να τα ξανανοίξουν, τουλάχιστον προεκλογικά, αν και η Χαριλάου Τρικούπη φροντίζει να τα συντηρεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποδέχονται την ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα. Όπως έχει εξηγήσει η κ. Γεννηματά, θεώρησε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν εμπόδιο στην επιστροφή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής και εφόσον παρέμενε στο κόμμα, δεν θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα που θα ήθελε. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι η κ. Γεννηματά δεν ήθελε τον κ. Βενιζέλο ούτε ως υποψήφιο με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, όπως υποστήριξε. Τον ήθελε εκτός, όπως θέλει εκτός και άλλα στελέχη που θεωρεί ότι συμφωνούν με τις θέσεις του κ. Βενιζέλου. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ακόμα ότι ο κ. Βενιζέλος έχει περισσότερες αντιπάθειες από ότι συμπάθειες τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και η κίνηση της κ. Γεννηματά θα ανεβάσει το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής στις εθνικές εκλογές.

Οι προεκλογικές ανάγκες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ως τις 7 Ιουλίου το καζάνι στο Κίνημα Αλλαγής θα «βράζει» αλλά η έκρηξη θα γίνει μετά τις εκλογές. Οι πληροφορίες και οι φήμες περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον Ευ. Βενιζέλο, αφορούν εισηγήσεις που δέχεται ο ίδιος, αλλά δεν αποτελεί πιθανό σενάριο. Αυτό το κλίμα, θα αποτυπωθεί κατά πάσα πιθανότητα και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής που θα γίνει σήμερα.