Η Novartis κλείνει την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, με σημαντικά θέματα ανοικτά, το σκάνδαλο Novartis αποδεικνύεται καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, επηρεάζοντας άμεσα τις απόψεις και την πρόθεση ψήφου μεγάλου αριθμού πολιτών. Σημαντικές διαφοροποιήσεις σημειώνονται στο εκλογικό σώμα, με αποτέλεσμα να μικραίνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δημοσκοπικές απώλειες υφίστανται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής.

Υπέρ της παραπομπής πολιτικών στην Προανακριτική Επιτροπή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών – περίπου 2 στους τρεις, ποσοστό 65%, που επιθυμούν να χυθεί περισσότερο φως στην υπόθεση.

Η επίδραση του σκανδάλου Novartis στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, στις εκτιμήσεις και στις επιλογές των ψηφοφόρων αποτυπώνεται στα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll για την εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Βασική διαπίστωση που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία υφίσταται σημαντική φθορά, χάνει δυνάμεις και η επιρροή της στο εκλογικό σώμα περιορίζεται σταδιακά.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώνεται πολύ μικρό μέρος των απωλειών της ΝΔ. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι που αποστασιοποιούνται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι παραμένουν αναποφάσιστοι.

Ωστόσο, δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μεταξύ των δύο κομμάτων μικραίνει. Κυρίως επειδή φυλλορροεί η ΝΔ και όχι λόγω ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία είναι σχετικά μικρή).

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll η ΝΔ συγκεντρώνει 20,25% στην πρόθεση ψήφου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 εμφάνιζε 24,5% και πριν από ένα χρόνο – τον Μάρτιο του 2017 – το ποσοστό της είχε φθάσει στο 31%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 13,64% τον Δεκέμβριο βρίσκεται τώρα στο 13,93% .

Με αναγωγή στα έγκυρα «ψηφοδέλτια» της έρευνας, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται σε 8,34%.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή- εμφανίζουν κάμψη των ποσοστών τους σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση.

Στη δημοσκόπηση ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι: Ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (ποσοστό 25,47%) εμφανίζεται να μην έχει επιλέξει ποιο κόμμα θα ψήφιζε αν γινόταν τώρα εκλογές.

Ενδεικτικό της «αμηχανίας» που υπάρχει στο εκλογικό σώμα είναι ότι περίπου το 13% των ερωτηθέντων επέλεξε ως απάντηση το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία της δημοσκόπησης θα δημοσιοποιηθούν από την εφημερίδα «Παρασκήνιο»