Η Μέρκελ χωρίς ισλαμική μαντήλα, εντυπωσιάζει τον κόσμο. Άνετο το προβάδισμά της στις εκλογές τον Σεπτέμβριο για τέταρτη τετραετία.

Η Μέρκελ χωρίς ισλαμική μαντήλα, εντυπωσιάζει τον κόσμο. Άνετο το προβάδισμά της στις εκλογές τον Σεπτέμβριο για τέταρτη τετραετία.

Προσωρινό φαινόμενο η πρωτιά του Μ. Σούλτς και των Σοσιαλδημοκρατών. Μάλλον θα κερδίσει και τις εκλογές του 2017, μετά εκείνες των 2005,2009 και 2013.

Χωρίς ισλαμική μαντήλα, υποχρεωτική για τις γυναίκες κάθε αξιώματος, με προορισμό να κρύβουν το κεφάλι και τον λαιμό τους, έφθασε στη Σαουδική Αραβία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σκοπός οι επαφές με τον μονάρχη του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου βασιλείου, αψηφώντας τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες στη χώρα.

Κατά την άφιξή της στη Τζέντα, την υποδέχθηκε ο βασιλιάς Σαλμάν, πρίγκηπες και κορυφαίοι αξιωματούχοι του συντηρητικού ισλαμικού βασιλείου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κάλυψε τα μαλλιά της, όπως είχε κάνει πρόσφατα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία είχε πει ότι ήλπιζε να εμπνεύσει τις καταπιεσμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Καθιερώνοντας πλέον ένα καθεστώς άρνησης και για υπόλοιπες γυναίκες επιακέπτριες από τη Δύση.

Η χώρα επιβάλλει έναν συντηρητικό ενδυματολογικό κώδικα στους δημόσιους χώρους, απαιτώντας από τις γυναίκες να φορούν μακρύ μαύρο ένδυμα (τσαντόρ)και να καλύπτουν τα μαλλιά τους, ενώ δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ασυνόδευτες και να οδηγούν.

Εξέχουσες αλλοδαπές επισκέπτριες δεν συμμορφώνονται πάντα με το πρωτόκολλο και η Μέρκελ βαδίζει στα βήματα της Μέι, της Χίλαρι Κλίντον και της Μισέλ Ομπάμα.

Η Μέρκελ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούρκα, όπου αυτό είναι νομικά εφικτό, στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς την «μη αποδεκτή στη χώρα μας».

Την περασμένη εβδομάδα η Μπούντεσταγκ ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει στις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα, τη Δικαιοσύνη και τις ένοπλες δυνάμεις να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους. Η μπούρκα και η νικάμπ θα απαγορεύεται για συγκεκριμένα επαγγέλματα, βάσει του νόμου, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί και από την Άνω Βουλή.

Η Γερμανίδα ηγέτιδα αναμένεται να πιέσει τους Σαουδάραβες να κάνουν περισσότερα για την υποδοχή προσφύγων στη χώρα τους και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες.

Μετά τη Σαουδική Αραβία η Μέρκελ θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γερμανία: Οι συντηρητικοί της Μέρκελ διευρύνουν σταθερά το προβάδισμά τους

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχουν προβάδισμα επτά μονάδων επί των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών πέντε μήνες πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Κυριακή από την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Από την έρευνα του ινστιτούτου Emnid διαπιστώθηκε πως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους θα κέρδιζαν 36% των ψήφων, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το ίδιο ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει και σε μια παρόμοια δημοσκόπηση του Emnid για την Bild am Sonntag που είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα.

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον υποψήφιό τους για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, συνέχισαν να υποχωρούν και μέσα στην εβδομάδα έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες, κατεβαίνοντας στο 29%.

Η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν από τις σημαντικές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν, έδειξε επίσης πως ο εταίρος που προτιμούν οι Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αύξησε την τελευταία εβδομάδα τη δύναμή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανεβαίνοντας στο 6%.

Η κεντροδεξιά συμμαχία, με 42%, εξακολουθεί να μην συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα κέρδιζε 9%, όπως και πριν από μια εβδομάδα. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεργασθούν με την AfD δυσχεραίνοντας έτσι περισσότερο τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Οι εταίροι που προτιμά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι, αύξησαν την τελευταία εβδομάδα τη δύναμή τους κατά μία μονάδα, στο 7%. Το ακροαριστερό κόμμα Die Linke θα κέρδιζε 9%, όσο είχε και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Emnid. Η αποκαλούμενη «κόκκινο-κόκκινο-πράσινη» συμμαχία των SPD, Linke και Πρασίνων θα υπολειπόταν επίσης μιας πλειοψηφίας, συγκεντρώνοντας ένα 45%.