Η Κίνα μετά την πανδημία

Το 2020, η 19η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΚΚΚ, στην τελική της ανακοίνωση, υπογράμμισε την επιτυχή εφαρμογή του 13ου πενταετούς σχεδίου (ΠΕΠ) (2016-2020) και ενέκρινε το νέο 14ο πενταετές σχέδιο (ΠΕΠ) (2021-2025) για την εθνική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κίνας. Μαζί με αυτό το έγγραφο-στόχο, αναπτύχθηκαν και εγκρίθηκαν μακροπρόθεσμοι στόχοι για την περίοδο έως το 2035, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κατευθύνσεων για την ανάπτυξη της ΛΔΚ για μια δεκαπενταετία.

Τηρώντας σταθερά την αναπτυξιακή αντίληψη του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά (中国特色社会主) και προωθώντας σταθερά τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα, η Κίνα στη νέα δεκαετία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης, την αύξηση της προσφοράς και τη μακροοικονομική ρύθμιση. Τα περαιτέρω αναπτυξιακά καθήκοντα περιλαμβάνουν επίσης την ενίσχυση του οικονομικού, τεχνολογικού και συνολικού δυναμικού της Κίνας, τη νέα εκβιομηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό του κινεζικού συστήματος διαχείρισης.

Η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για την ευημερία της Κίνας. Για παράδειγμα, μέχρι το 2020, η βασική ασφάλιση υγείας της χώρας κάλυπτε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια άτομα και η βασική ασφάλιση γήρατος κάλυπτε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άτομα. Οι σχετικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη πενταετία.

Έτσι, το 2021-2025 θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, τον Φεβρουάριο του 2021, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στην Εθνική Διάσκεψη για τη μείωση της φτώχειας, δήλωσε πανηγυρικά ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες ολόκληρου του κόμματος και των ανθρώπων όλων των εθνοτικών ομάδων, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η χώρα έχει κερδίσει μια πλήρη νίκη στον αγώνα κατά της φτώχειας. Με τον τρόπο αυτό, 98,99 εκατομμύρια φτωχοί πολίτες της υπαίθρου βγήκαν από τη φτώχεια και 832 νομοί και 128. 000 χωριά αφαιρέθηκαν από τον εθνικό κατάλογο της φτώχειας.

Τον Οκτώβριο του 2022, στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΚ, ο Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής, το κεντρικό καθήκον του ΚΚΚ είναι να ενώσει και να οδηγήσει τον πολυεθνικό λαό της χώρας στην υλοποίηση του στόχου της πλήρους οικοδόμησης μιας εκσυγχρονισμένης σοσιαλιστικής εξουσίας μέχρι την εκατονταετηρίδα του ΚΚΚ.

Η περίοδος της πανδημίας, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια στην Κίνα, οδήγησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Παρεμπιπτόντως, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπέστη σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης του COVID-19, η Κίνα έλαβε πρωτοφανή μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, οι κινεζικές αρχές τόνισαν έντονα ότι οι εν λόγω μεγάλης κλίμακας και αυστηροί περιορισμοί προκλήθηκαν κυρίως από την ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ο συνολικός περιοδικός αποκλεισμός μεγάλων κινεζικών πόλεων και άλλων περιοχών, καθώς και το μακροχρόνιο κλείσιμο των συνόρων οδήγησαν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας κατά τα έτη αυτά, καθώς και σε μείωση των εξαγωγών και της αγοραστικής δραστηριότητας του ίδιου του κινεζικού πληθυσμού.

Στο τέλος του 2022, λόγω των επιπτώσεων των περιορισμών του Covid στην Κίνα, έκλεισαν 89 ηλεκτρονικά καταστήματα και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Eachnet, Mia και της αγοράς Fengqu. Τα έσοδα της Alibaba κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, από τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της Alibaba, η Jingdong, εγκατέλειψε τα σχέδιά της να επεκταθεί στη Νοτιοανατολική Ασία και εγκατέλειψε την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία. Μέχρι το τέλος του 2022, οι διαδικτυακές πωλήσεις στην Κίνα είχαν αυξηθεί κατά 4% σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό ανήλθε σε περίπου 13,8 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια). Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2% στο τέλος του 2022. Παράλληλα, η πτώση στην αγορά λιανικής επιβραδύνθηκε στο 1,8% τον Δεκέμβριο από 5,9% τον Νοέμβριο του 2022. Για το 2022, ο τομέας της εστίασης παρουσίασε πτώση ρεκόρ 6,3%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις, η ισχυρή ανάπτυξη των υπηρεσιών και της κατανάλωσης συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας και αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στις 18 Απριλίου έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας ανήλθε σε 28,5 τρισεκατομμύρια γιουάν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένο κατά 4,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 3% του ΑΕΠ το 2022 και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώθηκε σχετικά γρήγορη και σταθερή πρόοδος στον τομέα της πρόληψης της επιδημίας και του ελέγχου του COVID-19. Το πρώτο τρίμηνο, η προστιθέμενη αξία του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και η εστίαση επιταχύνθηκε.

Κατά τη διάρκεια των ετών μετά το COVID, θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη καινοτομιών, στη στήριξη του πραγματικού τομέα της οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών αλυσίδων και των αλυσίδων εφοδιασμού. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,411 δισεκατομμύρια το 2023, γεγονός που δείχνει ότι το δυναμικό της εγχώριας αγοράς της είναι πολύ μεγάλο. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει επιδείξει σταθερή και ταχεία αύξηση του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και έχει υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Επί του παρόντος, η Κίνα είναι μια από τις κύριες ατμομηχανές της παγκόσμιας τεχνολογικής προόδου και οι κινεζικές εταιρείες, κυρίως οι εταιρείες τεχνολογίας, περιλαμβάνονται στις κορυφαίες αξιολογήσεις όλων των παγκόσμιων χρηματιστηρίων. Ταυτόχρονα, η Κίνα δεν είναι πλέον η χώρα που ήταν τη δεκαετία του 1990 – όταν υπήρχε ένα τεράστιο φτηνό εργατικό δυναμικό, ακανόνιστες ώρες εργασίας και φτηνά καταναλωτικά αγαθά σε μεγάλες ποσότητες, αν και κακής ποιότητας. Στη δεκαετία 2010-2020, η ποιότητα ζωής του κινεζικού λαού έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι μισθοί έχουν αυξηθεί, το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά και η συνολική αξία των αγαθών έχει επίσης αυξηθεί, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην τιμή. Ταυτόχρονα, οι τιμές των κατοικιών, ιδίως πριν από την έναρξη της πανδημίας, ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Επομένως, αφενός, οι τάσεις αυτές ανοίγουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τις κινεζικές εταιρείες που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, εδώ και αρκετά χρόνια, μεγάλες δυτικές εταιρείες του μεταποιητικού και μη μεταποιητικού τομέα, οι οποίες άνοιξαν ενεργά εργοστάσια στην Κίνα, έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ινδονησία Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κλάδους όπως τα ηλεκτρονικά, οι οικιακές συσκευές, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων κ. λπ. Οι διαδικασίες αυτές εντάθηκαν ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο των αυστηρών περιορισμών καραντίνας στην Κίνα (2020-2022), οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, οδήγησαν σε πτώση της κινεζικής οικονομίας. Το 2022, κύματα διαμαρτυρίας κατά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και των πολιτικών “μηδενικής ανοχής” σάρωσαν επίσης την Κίνα, και τα μακροχρόνια λουκέτα στη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού και άλλες μεγάλες πόλεις αύξησαν περαιτέρω την έξοδο των δυτικών εταιρειών από την κινεζική αγορά.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος και η απόκλιση των θέσεων για το ζήτημα της Ταϊβάν έχουν επίσης επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες αυτές. Η Κίνα έχει σαφώς δεσμευτεί να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα των Ειδικών Διοικητικών Περιοχών Χονγκ Κονγκ και Μακάο και να προωθήσει την επανένωση της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν και την ειρηνική ανάπτυξή τους πέρα από τα Στενά. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επανειλημμένα προκλητικές επισκέψεις στην Ταϊβάν και προέβησαν σε άλλες διφορούμενες ενέργειες σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, γεγονός που αυξάνει την ένταση μεταξύ των χωρών. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ανακατανομή των αγορών συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα. Η ηγεμονία των ΗΠΑ, η οποία διήρκεσε πολλές δεκαετίες, αποδυναμώνεται. Υπάρχει μια παγκόσμια περιφερειοποίηση των αγορών και νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται. Ειδικότερα, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία για την προστασία του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς σκιαγράφησε με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτές τις παγκόσμιες διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι τεράστιες και το 2023, μετά την άρση των περιορισμών κατά του COVID, οι εξαγωγές-εισαγωγές θα αυξηθούν σημαντικά, η Κίνα διαμορφώνει νέα κέντρα οικονομικής ισχύος στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, αυξάνεται στην ευρασιατική περιοχή.

Το 2022, παρά την πανδημία, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έφθασε το ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συνεργασία αναπτύσσεται στον τομέα της γεωργίας, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της SCO, των BRICS, του APEC και του ASEAN αναπτύσσεται ενεργά. Η συνεργασία της Κίνας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) αυξάνεται. Το 2023, η Κίνα έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει το 3ο Φόρουμ Ζώνης και Δρόμου, μια παγκόσμια κινεζική πρωτοβουλία που καλύπτει περισσότερες από 70 χώρες. Η ιδέα αυτού του μεγαλεπήβολου έργου προτάθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Σεπτέμβριο του 2013. Μίλησε για πρώτη φορά γι’ αυτό στην Αστάνα κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στο Καζακστάν. Πρώτα απ’ όλα, η BRI αποσκοπεί στη δημιουργία και ανάπτυξη νέων διαδρόμων μεταφορών, στην ενίσχυση των περιφερειακών αλυσίδων παραγωγής και εμπορίας και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στην ευρασιατική ήπειρο. Η περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση στο πλαίσιο του BRI επεκτείνεται στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Η BRI περιλαμβάνει επίσης μεγάλης κλίμακας διαπεριφερειακά επενδυτικά σχέδια. Αυτές οι διεθνείς περιφερειακές ενώσεις δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην περίοδο μετά την COVID-19.

Ταυτόχρονα, για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2020, δημιουργήθηκε μια νέα περιφερειακή ένωση στην Ασία – η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της. Η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), ενώνει 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και άλλες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, θα ισχύουν μειωμένοι εμπορικοί δασμοί. Η δημιουργία της RCEP διευρύνει σημαντικά τις αγορές για τα κινεζικά προϊόντα.

Μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης της οικονομίας, του εσωτερικού και του εξωτερικού εμπορίου στην Κίνα θα είναι η περαιτέρω εισαγωγή του ψηφιακού γιουάν, καθώς και τα συστήματα άμεσου διακανονισμού σε εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου. Η χρήση του δολαρίου και του ευρώ σε διεθνείς διακανονισμούς θα μειωθεί και η Κίνα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών μηχανισμών για διακανονισμούς σε γουάν.

Επί του παρόντος, δίνεται μεγάλη έμφαση στον τεχνικό εκσυγχρονισμό της κινεζικής οικονομίας, στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου αστικοποίησης, στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) και στη μηχανοποίηση. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια για την επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης και της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, των πράσινων πρωτοβουλιών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Παρεμπιπτόντως, αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να το πιουν χύμα- το νερό δεν μπορεί να πιει κανείς από τη βρύση, καθώς τα συστήματα καθαρισμού νερού απαιτούν εκσυγχρονισμό.

Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά έχουν λάβει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια. Η ενίσχυση της ικανότητας εθνικής ασφάλειας, η ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος, ο πολλαπλασιασμός των δορυφορικών συστημάτων, καθώς και η βελτίωση των τεχνολογιών 5G και η αύξηση των επενδύσεων στην Ε&Α αποτελούν επίσης προτεραιότητες της Κίνας.

Όλα αυτά τα καθήκοντα της ανάπτυξης της Κίνας θα συμβάλουν στη διατήρηση ενός σταθερού εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων.

Erol User

SHARE