Η ασθένεια – κατάρα του Αρ. Ωνάση έπληξε το χαρισματικό γιο του Στέλιου Παπαδημητρίου, διαδόχου του στις επιχειρήσεις και το Ιδρυμα.

Μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο 59χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου ανακοίνωσε το βαρύτατο νόσημα από το οποίο πάσχει.

Ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέθανε το 1975 σε ηλικία 69 χρονών σε νοσοκομεία της Γαλλίας και από τότε στον τομεα των αυτοάνοσων ασθενειών δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, όπως λ.χ. στην καρδιολογία,την καταπολέμηση του AIDS και τη χειρουργική.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, με ευθύτητα και σπάνια αξιοπρέπεια για δημόσιο πρόσωπο προχώρησε σε ανακοινωση για την δοκιμασία της υγείας του ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου με αφορμή την απουσία του από συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη και της Λένας Αλκαίου στο Θέατρο Βράχων.

Όπως έγινε γνωστό σε επιστολή που ο ίδιος ο διάσημος συνθέτης έγραψε και αναγνώστηκε από τον παρουσιαστή της συναυλίας, υποφέρει από το αυτοάνοσο νόσημα Myasthenia Gravis, την ασθένεια, δηλαδή, από την οποία υπέφερε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Κατά τα τελυταία χρόνια πριν το θάνατό του το 1975 σε γαλλικό νοσοκομείο και φαίνεται ότι το στάδιο της όμοιας ασθένειας για τον Δ. Παπαδημητρίου είναι πρχωρημένο.

Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί βλεφαρόπτωση, τραυλισμό και κράμπες στα δάχτυλα, δηλαδή σταδιακή παραλυσία.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπως αποκάλυψε, ζει με το νόσημα αυτό εδώ και χρόνια αλλά τις τελευταίες 15 ημέρες σημειώθηκε έξαρση.

«Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση. Αρχικά με τη βλεφαρόπτωση, είπα «θα πάω, παίζω και τυφλός». Στο τραύλισμα είπα «θα πάω, δεν χρειάζεται να πω λέξη αφού η παρουσία μου θα τα λέει όλα». Στις κράμπες, όμως, στα δάχτυλα πώς να αντιδράσω; Εν τέλει οι γιατροί με κράτησαν μέσα. Λυπάμαι πολύ για τη φυσική μου απουσία», έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην επιστολή του, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Espresso

Ζωή και εργογραφία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Γονείς του είναι ο δικηγόρος Αιγύπτο και αραβικών χωρών Στέλιος Παπαδημητρίου, ο κορυφαίος συνεργάτης του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου. Αδελφός του είναι ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, που διαδέχτηκε τον πατέρα του.. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως τα επτά του χρόνια. Στο σπίτι του ακουγόταν κλασική μουσική όλη μέρα.

Τo 1976, μπαίvovτας στη Νoμική Αθηvώv, συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς Και Ο Χρόvoς, Η Βεγγέρα. Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε μουσική του και τον παρότρυνε να αφοσιωθεί σε αυτήν την τέχνη..

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο (Ηλεκτρικός Άγγελος, Ρεβάνς, Αρχάγγελος Του Πάθους, Το δέντρο που πληγώναμε, Νίκη Της Σαμοθράκης, Εραστές Στη Μηχανή Του Χρόνου, Η Ζωή Ενάμισι Χιλιάρικο, Το φως που σβήνει κ.ά.), για την ελληνική τηλεόραση και για τηλεοπτικές σειρές στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Το μεγάλο κοινό τον ανακάλυψε λόγω της τηλεόρασης.Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες (όπως η Αναστασία του Γιώργου Κορδέλλα σε σενάριο της Μιρέλας Παπαοικονόμου, το Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά, το Λόγω Τιμής, Η ζωή που δεν έζησα, η Λένη και οι Μάγισσες Της Σμύρνης), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ένα κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο Τραγούδια Για Τους Μήνες, όπου μελοποίησε γνωστούς Έλληνες ποιητές].

Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας[5]. Πολυάσχολος αλλά και πολυσχιδής, μετά την πολύχρονη παρουσία του στα διοικητικά του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ίδρυσε το Ελληνικό Σχέδιο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής[6]. Το 2006 έδωσε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τα 60ά γενέθλια του οργανισμού.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ξεχώρισε σε συνέντευξη του στον Θανάση Λάλα ως τον σημαντικότερο νέο Έλληνα συνθέτη. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έλαβε δεκάδες διεθνή και ελληνικά βραβεία μουσικής και έχει χαρακτηριστεί ως επάξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Θεωρείται από πολλούς ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο]. Συνθέτης με πορεία ουσιαστική και δημιουργική, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με πολύπλευρο έργο, το οποίο εκτείνεται από τη συμφωνική μουσική και τα soundtracks κινηματογραφικών ταινιών και αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών έως τη μελοποιημένη ποίηση και τις σπουδαίες συνεργασίες του, όπως με τον Μιχάλη Κακογιάννη και με ερμηνευτές όπως η Φωτεινή Δάρρα (με την οποία είχε πολύχρονη σχέση), η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Δημήτρης Μητροπάνος έχοντας κατακτήσει το σεβασμό και την αγάπη του κοινού.

Ο πατέρας του Στέλιος Α. Παπαδημητρίου (1930 Αλεξάνδρεια23 Νοεμβρίου 2005 Αθήνα) ήταν πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης». Επί προεδρίας του ανεγέρθηκε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ λειτούργησε στη Νέα Υόρκη και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο. Διετέλεσε μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος του Aριστοτέλη Ωνάση, του οποίου ήταν και προσωπικός φίλος, πρόεδρος της Oλυμπιακής Aεροπλοΐας και μέλος του Δ.Σ. της ιδιωτικής τράπεζας Banque de Depots στη Γενεύη. Ο Παπαδημητρίου είχε επιμεληθεί τη σύνταξη και εκτέλεση της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση.