Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ db8.gr Οι «επαναστατικές» τράπεζες του Γιάννη Βαρουφάκη!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ db8.gr
Οι «επαναστατικές» τράπεζες του Γιάννη Βαρουφάκη!
Ρεπορτάζ: Γιώργος Πεχλιβανίδης

Πριν από δύο χρόνια, τέτοια περίπου εποχή, σε κάποιο γραφείο σε κτίριο απέναντι από τον κήπο του Ζαππείου, μια παρέα 10-12 ατόμων με επικεφαλή τον Γιάννη Βαρουφάκη συσκέπτεται μυστικά και συζητά με ιδιαίτερο πάθος!

Η ατζέντα των συζητήσεων την συγκεκριμένη αυτή ημέρα είναι επικεντρωμένη στο κατά πόσο ήταν γρήγορο, εφικτό αλλά και «επαναστατικό»…το σενάριο άμεσης δημιουργίας δύο μικρών σε μέγεθος κρατικών τραπεζών, η μια αναπτυξιακή και η άλλη επενδυτική.
Γύρω από το τραπέζι, στο οποίο ανα διαστήματα συμμετέχει και ο σημερινός διαπραγματευτής με τους δανειστές-τότε έμπιστος του Γιαννη Βαρουφάκη-Νικος Χουλιαράκης, επικρατεί πυρετός ενός άκρατου ενθουσιασμού.

Παιχνίδι με τα «κόκκινα» δάνεια!

Μόλις είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να αποσπάσουν από τις υφιστάμενες συστημικές τράπεζες, το σύνολο ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των διαβόητων «κόκκινων» δανείων!

Στο σχετικά βολικό δωμάτιο όπου συκέπτονταν η παρέα των εμπίστων του κόμματος αλλά και του νέου πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα επικρατούσε ενθουσιασμός αφού η μπαγκέτα του πρώην υπουργού Οικονομικών έδινε τον ρυθμό των κινήσεων που θα ακολουθούσαν, σύμφωνα με το μυστικό σχέδιο…

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο αυτό, μία εκ των δύο τραπεζών και συγκεκριμένα η επενδυτική θα αγόραζε, με εγγύηση του Κράτους,τα «κόκκινα δάνεια» έναντι τιμής λίγο πιο πάνω απ όσα πρόσφεραν τα διεθνή και εγχώρια fund-κοράκια.

Εν συνεχεία, τέθηκαν δύο ερωτήματα από τα μέλη της παρέας του Ζαππείου, πρώτον ποια «κόκκινα δάνεια» θα προτιμηθούν και το δεύτερο, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα αφού πλέον θα έχουν περιέλθει στη νεοσύστατη επενδυτική τράπεζα;

Για να έχει απήχηση και αποδοχή από την πλειοψηφία των Ελλήνων όπως λέγχθηκε σε εκείνη την κλειστή συνάντηση, θα επιλέγονταν κατ αρχήν τα στεγαστικά, δηλαδή, τα «κόκκινα» ιδιωτικά δάνεια και θα ακολουθούσαν τα επιχειρηματικά.

Όσον αφορά την επόμενη κίνηση, μάλλον επινόηση του Γιάννη Βαρουφάκη, ήταν να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με το σύνολο των ακινήτων και στη συνέχεια να ενσωματωθούν οι αξίες του σε ένα ομόλογο συγκεκριμένης διάρκειας, το οποίο θα πωλούνταν στο εξωτερικό ή στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, στο τμήμα στρατηγικών επενδύσεων,σε καλύτερη τιμή.

Έτσι, θα προστατεύονταν οι δανειολήπτες, δεν θα περνούσαν τα χρεωμένα ακίνητα σε χέρια ξένων, η νεοσύστατη κρατική επενδυτική τράπεζα θα αποκόμιζε κέρδος και, το κυριότερο, η δημοφιλία της νέας αριστερής κυβέρνησης που μόλις είχε έρθει στην εξουσία, θα απογειώνονταν στον ουρανό!

Το «βαθύ λαρύγγι»!

Ο ενθουσισμός ήταν πλέον διάχυτος, αφού όλοι είχαν πειστεί για την θεαματική και άκρως φιλολαική αυτή κίνηση και όλοι, σχεδόν, ήταν σίγουροι για το θετικό «νεύμα»του Μαξίμου να προχωρήσουν άμεσα. Σχεδόν…

Γιατί σ εκείνο το δωμάτιο, απέναντι από τον κήπο του Ζαππείου μπαινό-βγαινε για ενημέρωση και ο κομματικός σύμβουλος του Αλ.Τσίπρα με την μακρά εμπειρία του στον τραπεζικό χώρο.
Ήταν ο ίδος, που προσπαθούσε να πείσει το νέο πρωθυπουργό ακόμα κι από την θητεία του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι μπορούσαν να γίνουν όποια παιχνίδια θα ήθελαν, έχοντας πίσω τους μια μικρή, ήδη έτοιμη τράπεζα, έξω από τις τρείς γνωστές συστημικές τράπεζες…
Ο εν λόγω σύμβουλος, στον οποίο αποδίδεται στο παρασκήνιο εν πολλοίς η μεταστροφή του Αλ.Τσίπρα έναντι των δανειστών και των εξαγγελιών περι Μνημονίου, λόγω άμεσης πρόσβασης του σε αυτόν, ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να τον μεταπείσει και να ακυρώσει την θεαματική κίνηση που ετοίμαζε το επιτελείοο του Γιάννη Βαρουφάκη!

Για την παραπάνω άγνωστη και άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, που αποκαλύπτει, σήμερα το db8.gr μπορούν να σημειώσουμε κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία…

Ωστόσο, θα αρκεστούμε να πούμε ότι το διαβόητο αυτό «βαθύ λαρύγγι» ανέτρεψε όλες τις επαναστατικές ορμές εκείνων των ημερών, διέβαλε την ιδέα του επίμαχου εγχειρήματος και τελικά, υπέσκαψε τις σχέσεις Τσίπρα-Βαρουφάκη επιβάλλοντας μια δική του εντελώς κινούργια ομάδα με την οποία επηρρεάζει ανενόχλητα πλέον τον ένοικο του Μεγαρου Μαξίμου.

Την εκτίμηση αυτή ήρθαν να επιβεβαιώσουν, άλλωστε, όλες οι μετέπειτα εξελίξεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίσαμε σίγουρα και τον ρόλο της εξωσυστημικής μικρής εκείνης τράπεζας που βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο, για την οποία είχε και έχει ακόμα για αυτήν μεγάλα σχέδια, το «βαθύ λαρύγγι»!