Η επικαιροποιημένη έκθεση του ανεξάρτητου οίκου Netherland Sewell & Associates (NSAI) για τις προοπτικές των θαλάσσιων οικοπέδων που διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas που ανακοινώθηκε χθες, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις προοπτικές τις ελληνικής ενεργειακής.
Η έκθεση έχει δύο σκέλη:
Το πρώτο αφορά στους δυνητικούς (2C) αξιοποιήσιμους πόρους στο Ισραήλ και οι οποίοι ανέρχονται σε 212 δις κυβικά μέτρα αερίου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των 2C αποθεμάτων της εταιρείας, αξίζει να αναφερθεί ότι αντιστοιχούν στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ελληνική αγορά για περίπου 40 χρόνια. Τα δυνητικά αυτά αποθέματα απομένει να πιστοποιηθούν από τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η εισηγμένη στα υπεράκτια οικόπεδα το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2019, όταν και θα προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση στη δομή Karish North. Τα 212 δις κυβικά μέτρα αερίου δυνητικών αποθεμάτων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα από το περίφημο κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο (130 δις κυβικά μέτρα) που όμως είναι βεβαιωμένο. Να σημειωθεί ότι η συσχέτιση με το κοίτασμα της Αφροδίτης δεν αφορά μόνο στον όγκο του κοιτάσματος, αφού η Energean έχει δώσει και εκείνη ονόματα αρχαιοελληνικών θεοτήτων, όπως Δίας, Ήρα, Απόλλων, Άρης, Εστία, Ποσειδών, Ερμής, Δήμητρα και Άρτεμις στις δομές που έχουν εντοπιστεί εντός των θαλάσσιων οικοπέδων και βρίσκονται πιθανά αποθέματα αερίου.
Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης της NSAI αφορά στα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα της ελληνικής πετρελαϊκής, τα οποία σχεδόν 7πλασιάζονται. Συγκεκριμένα από 51 εκ. βαρέλια που ήταν την περασμένη άνοιξη όταν η Energean έμπαινε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα βεβαιωμένα αποθέματα πλέον ανέρχονται σε 349 εκ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων του Πρίνου και του Κατακόλου).
Τι σημαίνει όμως η έκθεση του ανεξάρτητου οίκου για την επόμενη ημέρα της πετρελαϊκής; Καταρχάς, ενισχύεται και φαίνεται να αποκτά σημαντική προοπτική, η πιθανότητα εξαγωγών αερίου από τα θαλάσσια οικόπεδα που διαχειρίζεται η Energean, είτε προς την Κύπρο, είτε προς την Αίγυπτο. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή θα είναι η ερευνητική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο Karish North, πιθανότατα τον επόμενο Μάρτιο και η οποία αφορά σε πιθανούς πόρους 38 δις κυβικών μέτρων από τα συνολικά 212 2C αποθέματα της εταιρείας (με πιθανότητα ανακάλυψης 69%). Εάν υπάρξει ανακάλυψη και αναβάθμιση των 38 δις κμ σε 2P τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό της ENOG η παραγωγή από το Karish θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η εταιρεία που ήδη κατασκευάζει πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου (FSPO) που θα εγκατασταθεί στο Καρίς, με δυναμικότητα 8 δις κμ ετησίως. Ήδη η ελληνική εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια πώλησης 4,2 δις κυβικών μέτρων και εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα δυνητικά αποθέματα, θα έχει προοπτική να διοχετεύει στις αγορές επιπλέον 3,8 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Να σημειωθεί τέλος ότι από την επιτυχημένη εισαγωγή της στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου τον περασμένο Μάρτιο, η μετοχή της ENOG έχει καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο από τις 4,37 στις 5,14 βρετανικές λίρες.