Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 900 χρόνια πλήττει την ανατολική Μεσόγειο

Μια σημαντική αποκάλυψη για τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο έκαναν ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA και του Γεωπαρατηρητηρίου Λάμοντ-Ντόχερτι του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία το μέλλον της Μεσογείου -ιδίως στης ανατολικής- προβλέπεται ξηρό.

Σύμφωνα με τον κλιματολόγο Μπεν Κουκ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βιώνουμε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών.

Όπως αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Geophysical Research-Atmospheres» και μέρος της οποίας παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιοχή που πλήττεται από την ξηρασία, περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και ένα μέρος της Τουρκίας.

Οι επιστήμονες βάσισαν τις εκτιμήσεις τους κυρίως στη μελέτη δακτυλίων δέντρων, ζωντανών και νεκρών. Τα σχετικά στοιχεία -που αφορούν και την Ελλάδα- περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «Ατλαντα Ξηρασίας Παλαιού Κόσμου». Τα στοιχεία από τα δέντρα συνδυάσθηκαν με περιγραφές του κλίματος από τα ιστορικά κείμενα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το βόρειο τμήμα της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, νότια Γαλλία, νότια Ισπανία) τείνει να είναι ξηρό, όταν η βορειοανατολική Αφρική είναι υγρή -και το αντίστροφο.

Οι αυξομειώσεις της ξηρασίας στην Μεσόγειο σχετίζονται με το κλίμα του Ατλαντικού. Κατά περιόδους, στη λεκάνη της Μεσογείου εισέρχονται παρατεταμένα ρεύματα ζεστού και ξηρού αέρα, με συνέπεια να μειώνονται οι βροχές, να ανεβαίνει η θερμοκρασία και τελικά να επικρατεί ξηρασία.

SHARE