Η Τουρκική Βουλή ψήφισε την άρση ασυλίας των Κούρδων Βουλευτών. Στον Ερντογκάν για υπογραφή.

Του Νίκου Αθηναίου – 21/3/2016

Η Τουρκική Βουλή αποφάσισε χθες με ψήφους 376 επί συνόλου 550 να άρει την ασυλία των βουλευτών των φιλοκουρδικών κομμάτων HDP και CHP τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογκάν θεωρεί ότι υποκινούν τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή μπαίνει σε ισχύ από τη στιγμή που θα την υπογράψει ο κ. Ερντογκάν. Οι Κούρδοι Βουλευτές είπαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψήφος της Τουρκικής Βουλής θα πολώσει ακόμα πιο πολύ την πολιτική ζωή στην Τουρκία και θα ισχυροποιήσει τη θέση του Τούρκου Προέδρου στην επιδίωξή του για συνταγματική αναθεώρηση που με τη σειρά της οδηγεί σε αυταρχικά μονοπάτια αφού αφενός θα βοηθήσει στην εκδίωξη των Κούρδων Βουλευτών από τη Βουλή και αφετέρου θα επιτρέψει στον Ερντογκάν να είναι απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή στην Τουρκία. «Ο λαός μου δεν θέλει να βλέπει εγκληματίες βουλευτές στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά σε συγκέντρωση οπαδών του ο Ερντογκάν. Εξάλλου, είναι γνωστή η αντίθεση της Τουρκίας στη δημιουργία Κουρδικού Κράτους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση μέσω του Αναπληρωτή Εκπροσώπου κ. Μαρκ Τόνερ: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν από την υιοθέτηση από το Τουρκικό Κοινοβούλιο συνταγματικής τροποποίησης σήμερα που αίρει την κοινοβουλευτική ασυλία σε περισσότερο από 100 Βουλευτές γεγονός που θα μπορούσε να έχει τρομακτική επίδραση στην ελευθερία του λόγου σε ολόκληρη την Τουρκία. Αντιλαμβανόμαστε ότι η νομοθεσία παραπέμπεται για έγκριση στον Πρόεδρο. Κοινή αρχή στις δημοκρατικές κοινωνίες είναι η ισότητα ενώπιον του νόμου. Εντούτοις, έχουμε την εδραία πεποίθηση ότι η ελευθερία συμμετοχής στον πολιτικό λόγο – ακόμα και στις περιπτώσεις που πολλοί μπορεί να διαφωνούν με αυτόν ή να τον θεωρούν ενοχλητικό – πρέπει να προστατεύεται από όλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αφορά την ελεύθερη έκφραση βουλευτών που έχουν εκλεγεί ελεύθερα από το λαό. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με την προτεινόμενη νομική αλλαγή. Αν η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τα όρια του πολιτικού διαλόγου τότε θα διαβρώσει την ποιότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ θα συζητήσει το θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών τη Δευτέρα όταν θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογκάν. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ έγραψε στο τουίτερ του ότι η απόφαση είναι «κτύπημα κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας το οποίο διευρύνει το χάσμα κοινών κανόνων και αξιών στην Ευρώπη».

Από εξωραϊσμένα επίσημα ευχολόγια και λόγια στα κοινωνικά δίκτυα τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ο κόσμος έχει χορτάσει από αυτά. Στις πράξεις, όμως, πάντα θα υπερτερεί η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που την έχει η Δύση.