Η πρόταση της κυβέρνησης στην ΕΕ για φιλοξενία 100.000 προσφύγων έναντι 450.000 ευρώ!!!

Πρόθυμη να φιλοξενήσει επί πλέον 100.000 πρόσφυγες για έξι μήνες είναι η Ελλάδα έναντι 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα iefimerida.gr, η Ελλάδα έστειλε στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπολογίζοντας να αντιμετωπίσει ροή επιπλέον 100.000 προσφύγων άμεσα και για 6 μήνες.

Στο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, οι 50.000 εξ αυτών των προσφύγων θα μεταφερθούν σε νέα κέντρα φιλοξενίας και οι υπόλοιποι 50.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

Η Ελλάδα κοστολογεί αυτή την επιβάρυνση με το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία διεκδικεί από την ΕΕ προκειμένου να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση για το επόμενο 6μηνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει ακόμη την κοστολόγηση του έκτακτου σχεδίου, αλλά δεν αποκλείεται να μειωθούν οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς και το τελικό ποσό που θα δοθεί στη χώρα μας να είναι λιγότερο.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Το σενάριο βάσης του ελληνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια και η επιβολή περιορισμών διέλευσης και στις βαλκανικές χώρες της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη.

Οι χιλιάδες μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες θα προκαλέσουν επείγουσα ανθρωπιστική κρίση και το γεγονός αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό και αποδεκτό και από την ευρωπαϊκή ένωση.

Από την πλευρά της η Κομισιόν ήδη εκπονεί σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και θέλει να καλύψει αποκλειστικά τις άμεσες ανάγκες του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων, την διαμονή και φροντίδα τους και το προσωπικό που θα χρειαστεί.

Διαχείριση και στρατόπεδα

Η Ελλάδα, στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει στείλει στην Κομισιόν προτείνει το μοντέλο Indirect management -απευθείας ανάθεση και διαχείριση από τους UN, IOM, EASO FRONTEX, καθώς και τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, για άμεση και στοχευμένη δράση.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι οι χώροι υποδοχής που υπάρχουν ήδη στον Ελαιώνα, Ελληνικό, Σχιστό, Ειδομενή, Πολύκαστρο, Ορεστιάδα κλπ δεν αρκούν και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα σε όλη την χώρα. Πιθανόν να χρειαστούν ακόμη και 150 στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια.

Τι αναφέρεται για τους Αφγανούς μετανάστες

Αναφέρεται, επίσης, ως μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα η παρουσία Αφγανών μεταναστών (αποτελούν το 30% του συνόλου, όπως αναφέρεται), οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας, αφού τα σύνορα είναι στο εξής γι’ αυτούς ερμητικά κλειστά στην Ευρώπη».