Η Μόσχα κοντράρει την Ουάσιγκτον στα ίσα για το επεισόδιο στη Βαλτική

Του Νίκου Αθηναίου

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ χθες ύστερα από την έντονη επίσημη αντίδραση των Αμερικανών σχετικά με τις επιθετικές πτήσεις ρωσικών πολεμικών σκαφών πάνω από σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού στη Βαλτική Θάλασσα στις αρχές της εβδομάδος κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

Τόσο το Αμερικανικό Πεντάγωνο καταρχάς όσο και ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια αποδοκίμασαν τη ρωσική ενέργεια και τη χαρακτήρισαν «προβοκατόρικη και περιττή».

Η Ρωσία, όμως, απέρριψε τις αμερικανικές αιτιάσεις και ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας κ. Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε στο TASS, «για να είμαστε ειλικρινείς δεν καταλαβαίνουμε μια τέτοια αντίδραση από τους Αμερικανούς συντρόφους μας που προκαλεί αλγεινή εντύπωση».

«Οι ρωσικές ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες, και σύμφωνές με το διεθνή νόμο. Μόλις τα αμερικανικά πλοία μπήκαν στο οπτικό πεδίο των ρωσικών αεροσκαφών οι πιλότοι τους τα απέφυγαν με κατάλληλους χειρισμούς συμμορφούμενοι πλήρως με τους κανόνες ασφαλείας.

Εξάλλου, όπως τα αμερικανικά πλοία έχουν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα έτσι και τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν δικαίωμα πτήσεων στους διεθνείς ουρανούς», είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Στη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τζον Κίρμπι είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι θορυβήθηκε από τις ρωσικές ενέργειες κατά των αμερικανικών πλοίων, τις οποίες χαρακτήρισε – μεταξύ άλλων – «επικίνδυνες», και θα θέσει το θέμα στο Ρώσο ομόλογό του κ. Σεργκέι Λαβρόφ το ταχύτερο δυνατό.

Οι ρωσικές ενέργειες και δηλώσεις προκάλεσαν αντίδραση και από πλευράς αμερικανών Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. Ο κ. Ράντι Φορμπς, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ναυτικής Δύναμης και Προώθησης Δυνάμεων που υπάγεται στην πανίσχυρη Επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Βουλής ζήτησε την αύξηση των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προκειμένου να ελεγχθεί η ρωσική απειλή.

«Το ρωσικό καθεστώς απέδειξε ότι είναι βίαιο και αυταρχικό, επιβλαβές τόσο για την ελευθερία του ρωσικού λαού όσο και για την ειρήνη και σταθερότητα των γειτόνων του. Η Μόσχα απέδειξε ότι προτίθεται να επαναφέρει τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο κ. Φορμπς.

Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, γνωστός επικριτής της ρωσικής πολιτικής, έγραψε στο τουίτερ του: «Άλλη μια απαράδεκτη πρόκληση από τους Ρώσους στρατιωτικούς».