Η μισή Ελλάδα, πλέον, χρωστάει στην Εφορία Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι οφειλέτες του Δημοσίου. Τα χρέη στο ασύλληπτο ύψος των 94,2 δισ.

Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο, ανέρχεται στα 12,62 δισ ευρώ, εκ των οποίων 10,918 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.

Ποσά αποκαλυπτικά για την κρίσιμη κατάσταση στα οικονομικά του Δημοσίου, της κοινωνίας, των πολιτών αλλά και των Τραπεζών. Κατάσταση επιδείνωσης, που μάλλον θα συνεχισθεί και το 2017.Στα περίπου 94,2 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μετά από την αύξησή τους κατά 890 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 12,6 δισ. ευρώ είναι «νέα χρέη», δηλαδή δημιουργήθηκαν εντός του 2016.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καταγράφονται 4,3 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου, εκ των οποίων 1 στους 2 (49%) έχει ήδη υποστεί ή κινδυνεύει από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ειδικότερα, σε 1,68 εκατ. φορολογουμένων δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ήδη υπό αυτά τα μέτρα τελούν 826.211 φορολογούμενοι (τον Νοέμβριο 2016 περίπου 22.000 φορολογούμενοι υπέστησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης).

Τον Νοέμβριο έμειναν απλήρωτα άλλα 890 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο. Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους έχουν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία ξεπερνούν τα 94 δισ. ευρώ (ή 54% του ΑΕΠ). Ο αριθμός των οφειλετών υπερέβη τα 4,31 εκατ…

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 826.211 φορολογούμενους. Μέσα σε ένα μήνα, από τον Οκτώβριο, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 22.408.

Ειδικότερα:

* Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, που είχαν δημιουργηθεί προ του 2016, ανέρχονται στο ποσό των 81,55 δισ ευρώ. Εξ αυτών:

– Περισσότερα από 61,8 δισ ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα

– Περίπου 12 δισ ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, ποσόν το ποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο

– Περισσότερα από 8 δισ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικές επιχειρήσεις

– Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από “μαϊμού” εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ

* Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο, ανέρχεται στα 12,62 δισ ευρώ, εκ των οποίων 10,918 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.

ΝΔ: Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής πολιτών και οικονομίας

Για εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση ύστερα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο την πραγματική οικονομία και τους πολίτες» τονίζουν στη δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Η πολιτική της υπερφορολόγησης έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής των πολιτών και της οικονομίας, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4.300.000 εκατομμύρια φορολογούμενοι πολίτες χρωστάνε πλέον στην εφορία. Εξ αυτών, οι 1.683.929 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ για 826.211 πολίτες (το 50%) έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έκαναν νέο άλμα, φτάνοντας τα 94,2 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2016 αυξήθηκαν κατά 12,6 δισ. ευρώ. Τα 10,9 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.» προσθέτουν και καταλήγουν:

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο, η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Μια νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που θα οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και θα μειώσει τους φόρους».