Η Κύπρος δεν αίρει το βέτο για την Τουρκία

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, με τον πιο σαφή τρόπο σε δηλώσεις του στο site politico ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν προτίθεται να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία κρατά κλειστά, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν θα επιτρέψουν την άρση του εν λόγω βέτο.

Παρά το γεγονός ότι η πίεση στην Κύπρο είναι έντονη, δεν είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες, σημειώνει ο Κασουλίδης. «Η Γερμανία έχει μπλοκάρει κεφάλαια, η Γαλλία έχει μπλοκάρει κεφάλαια. Τι γίνεται με αυτές τις χώρες και γιατί (πιέζεται) μόνο η Κύπρος;», διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν όλες οι προϋποθέσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τέλος ότι «η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί καθόλου από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Τουρκία θα έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά… και ότι δε θα επανέλθει ζητώντας όλο και περισσότερα».

Η τελευταία επισήμανση του κ. Κασουλίδη επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, η οποία παραμένει αμείωτη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.