Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στα Επιμελητήρια- Από 59 θέλει μέσω “Καλλικράτη” να τα περιορίσει σε 13, όσα και οι Περιφέρειες

Πόλεμο στα Επιμελητήρια έχει κηρύξει η Κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή εκφράζουν όλες τις δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες , όμως, κινούνται στον ευρύτερο φιλελεύθερο αστικό χώρο.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι μέσω του αρμόδιου υπουργείου να εφαρμόσει έναν Καλλικράτη στα Επιμελητήρια και τα περιορίσει από 59 που είναι σήμερα στα 13, όσα δηλαδή και οι Περιφέρειες της χώρας.

Ο επιμελητηριακός κόσμος δεν θέλει να δει ούτε ζωγραφιστό τον υπουργό Ανάπτυξης, που προωθεί τη συγκεκριμένη ιδέα, αποστερώντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους από ένα ζωντανό κύτταρο της επιχειρηματικότητας.

Με το πολυφορεμένο πια πρόσχημα ότι «το ζητά το Κουαρτέτο», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να επιβάλει την υποχρεωτική συνδρομή των μελών των Επιμελητηρίων, που είναι από τις πιο μικρές επιχειρήσεις μέχρι τις A.E.

Αν περάσει αυτό και στην Ελλάδα, τότε τα Επιμελητήρια που είναι μεν ΝΠΔΔ, αλλά δεν έχουν επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αποδυναμωθούν με βεβαιότητα και θα απαξιωθούν οριστικά.

Η πρόταση μάλιστα του αρμοδίου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, περιλαμβάνει τη μείωση των Επιμελητηρίων της χώρας από 59 που είναι σήμερα, ένα ανά νομό δηλαδή, σε 13 Περιφερειακά, και σε κάθε νομό θα υπάρχει αντι-επιμελητηριάρχης.

Μοναδικός στόχος του κ. Σταθάκη και της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να περιορισθούν οι φωνές αντίδρασης των ανθρώπων της αγοράς την οποία, λόγω των ιδεοληψιών της, θεωρεί εχθρό της, με δεδομένο ότι τα περισσότερα από τα Επιμελητήρια έχουν διοικήσεις που πολιτικά πρόσκεινται στον φιλελεύθερο χώρο.

«Ομπρέλα της επιχειρηματικότητας»

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων της Ελλάδος σε συνέντευξη που παραχώρησε επεσήμανε την αναγκαιότητα στήριξης του ιδιωτικού τομέα από την κυβέρνηση, μιας και είναι «ο μόνος πυλώνας που θα κρατήσει το οικοδόμημα της οικονομίας. Χωρίς ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη ούτε να μειωθεί η ανεργία». Όσον αφορά την πρόταση για συγχώνευση των επιμελητηρίων ο κ. Μίχαλος ήταν κάθετος: «Από το 2013 η Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων έχει αποφανθεί ομοφώνως να παραμείνουν άθικτα και τα 59 επιμελητήρια. Κανέναν δεν συμφέρει η συρρίκνωση. Θα γίνει μεγάλη μάχη αν χρειαστεί. 59 ήταν τα επιμελητήρια και 59 θα μείνουν». Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα ειδικά των περιφερειακών επιμελητηρίων για την τοπική οικονομία.

Τέθηκε ως προαπαιτούμενο από την τρόικα η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των μελών του επιμελητηρίου από 1-01-2015, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Τα Επιμελητήρια έχουν ένα αξιόλογο εργαλείο, την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). Μέσω του Γ.Ε.ΜΗ. και των παραμέτρων του, ο επιμελητηριακός θεσμός καλά κρατεί εδώ και 100 χρόνια χωρίς να εισπράττει τίποτα από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνοντας προστιθέμενη αξία σε κάθε μικρή, μικρομεσαία ή μεγάλη επιχείρηση. Τα επιμελητήρια είναι η ομπρέλα της επιχειρηματικότητας. Εκπροσωπούν 765.000 επιχειρήσεις» .