H Δούρου μπλόκαρε τη χρήση των εγκαταστάσεων του Beach Volley ως δικαστήρια

Μια ανατροπή επεφύλασσε στην κυβέρνηση η σημερινή απόφαση της Ρένα Δούρου για να μπλοκάρει την απόφαση για χρήση των εγκαταστάσεων του Beach Volley. Απόφαση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις κοινωνικών και πολιτικών φορέων, με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποστήριζε ότι η “κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δικαστήρια την αθηναϊκή ριβιέρα”.

Η περιφερειάρχης Αττικής μετά από σημερινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Νίκου Παρασκευόπουλου ανακοίνωσε ότι αναβάλονται τα σχέδια της κυβέρνησης για αξιοποίηση κατά αυτόν τον τρόπο του συγκεκριμένου Ολυμπιακού ακινήτου και ότι αποφασίστηκε η εύρεση χώρου εκτός παραλιακής ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Δούρου τόνισε ότι ”δεν είναι ζήτημα διλήμματος ”ανάπτυξη ή δικαιοσύνη” και τεκμηρίωσε τη θέση της γιατί δεν πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη παραχώρηση, αναλύοντας παράλληλα ένα σχέδιο ήπιας ανάπτυξης της περιοχής.

Μετά τη συνάντηση η περιφερειάρχης Αττικής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ελληνική Κυβέρνηση, διά των δύο αρμόδιων Υπουργών, τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Παρασκευόπουλο, για το έργο το οποίο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Ένα έργο αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Φαληρικό μέτωπο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Υπουργούς και το σύνολο της ελληνικής Κυβέρνησης που αμέσως κατάλαβαν ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση δικαιοσύνης, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας κι ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου.

Tα σχέδια που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να σταματήσουν, μιας και ο ίδιος, έχει βρει ήδη δικαστική αίθουσα, χώρο, για ακροατήρια μεγάλων και σημαντικών δικών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί, ξαναλέω, να απαντήσουμε σε ψευτοδιλήμματα που δεν έχει ανάγκη σήμερα η χώρα”.

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης:

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η ανάγκη για δημιουργία νέων αιθουσών Δικαστηρίων, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν θα καλυφθούν αξιοποιώντας κτήρια στην παραλιακή ζώνη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν κτήρια σε άλλη περιοχή που παραχωρούνται από τον Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να ανακληθεί άμεσα η παραχώρηση και νομοθετικά, ενώ, ήδη, προκρίνονται εναλλακτικές λύσεις για να βρεθεί χώρος για την διεξαγωγή μεγάλων δικών που χρειάζεται άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος, μετά την άτακτη υποχώρησή του λόγω των έντονων αντιδράσεων, ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τόνισε ότι ”προσωπικά δεν έχει καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης:

Τα δικαστήρια, ναοί της Δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς…

Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό.

Ευχαριστώ, μάλιστα, θερμά τον υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ, όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μία μετατόπισή τους.