Η αναταραχή από τις δηλώσεις για πιθανή επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής.

Ξυδάκης: Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, αλλά σοβαρή συζήτηση για το όλο θέμα ανάμεσα στα κόμματα και στην Βουλή.

Φθορά φαίνεται πλέον να προκαλεί κάθε αναφορά είτε εξύμνησης είτε επιστροφής στο καθεστώς της δραχμής γεγονός που ανάγκασε τον κ.Ξυδάκη σε διευκρινιστική δήλωση μετά το επιθετικό μπαράζ δηλώσεων που αντιμετώπισε. Με μια ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης, επιχειρεί να εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε να πει, όταν ο ίδιος άνοιξε την συζήτηση επιστροφής στην δραχμή.

Ο κ. Ξυδάκης τιτλοφορεί την ανάρτησή του «Περί δαιμονίων» και αναφέρει:

«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά — ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Νωρίς το πρωί της Τρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ξυδάκης είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση για τη δραχμή δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού και ότι το όλο θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στη Βουλή.

– Το μπαράζ δηλώσεων με αφορμή τις απόψεις Ξυδάκη για το θέμα της δραχμής.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επαναφορά της συζήτησης για επιστροφή στη δραχμή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».
Τη διαφωνία του με τις δηλώσεις Ξυδάκη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η συζήτηση αυτή «δεν μας βοηθάει και δεν είναι κεντρική πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».
«Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Giorgos Koumoutsakos @GKoumoutsakos
Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη ;
Τι συμβαίνει;
Που το πάνε;
Τι σχεδιάζουν;
10:59 π.μ. – 31 Ιαν 2017
44 Retweet
1111 “μου αρέσει”
Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

Andreas Loverdos @a_loverdos
Οι δηλώσεις του κ.Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!@skaigr
11:42 π.μ. – 31 Ιαν 2017
7272 Retweet
146146 “μου αρέσει”

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΙ για τις αναφορές Ξυδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ανέφερε «λυπάμαι… ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε περιβάλλον αμπελοφιλοσοφίας με γνώστη σταθερή συζήτηση περί ευθύνης άλλων: στο λαό, στην αντιπολίτευση στο εξωτερικό…»
«Πρόκειται για άλμα στο κενό… είπε επίσης στον ΣΚΑΪ για τις αναφορές Ξυδάκη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. «Αν μείνουμε στο ευρώ μπορεί να μας χαρίσουν 20 με 22 δις. Αν φύγουμε πως θα ξεπληρώσουμε σε ευρώ περισσότερα από 200 δις από τη στιγμή που θα υποτιμηθεί μάλιστα και το νόμισμα μας;» διερωτήθηκε.
«Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

– Με αφορμή τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής με την οποία η Ελλάδα… μεγαλούργησε, κατά την άποψη που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι με τέτοιες τοποθετήσεις «συντελείται μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας».

«Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης» τονίζει ο κ. Βενιζέλος και συμπληρώνει: «Η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση. Τη διπλή γλώσσα. Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που από διαπραγματευτικά «όπλα» της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ».

Διαβάστε τη δηλώση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική.

Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης.

Η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση. Τη διπλή γλώσσα. Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που από διαπραγματευτικά «όπλα» της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ.

Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».