Η Άγκυρα τορπιλίζει τη νατοϊκή συμφωνία για περιπολίες στο Αιγαίο-Απαγόρευσε στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας να προσγειωθεί στη Λέσβο

«Το Αιγαίο φλέγεται» από τις τουρκικές προκλήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη σε βάρος της Ελλάδος αλλά, πλέον, και σε βάρος του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα με την άρνησή της για εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά στην ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, προκειμένου να ελέγχουν και περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, τορπιλίζει τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία.

Την ίδια ώρα κάνει καψόνια σε Ελλάδα και ΝΑΤΟ, απαγορεύοντας στην Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας που έχει προγραμματίσει την Κυριακή να επιθεωρήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να προσγειωθεί με το στρατιωτικό ελικόπτερο που θα τη μεταφέρει στη Μυτιλήνη, υποστηρίζοντας ότι η Λέσβος είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο επικαλείται πηγή των Βρυξελλών, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα», ένας ισχυρισμός, ο οποίος επιβεβαιώθηκε από δύο διπλωμάτες.

«Η εντολή που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα», είπε η μία διπλωματική πηγή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι στο θέμα αυτό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τουρκικές αρχές «ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη του» και τώρα «γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανίας και Ελλάδας, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους.

Εν τω μεταξύ έκπληκτοι οι επιτελείς του ΝΑΤΟ αντιμετώπισαν την παρέμβαση της Τουρκίας η οποία απαγορεύει την προσγείωση και απογείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στη Λέσβο.

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν προέβλεπε να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 6 Μαρτίου, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, από τη Μυτιλήνη θα απογειωνόταν με νατοϊκό ελικόπτερο για να επιβιβαστεί στη γερμανική ναυαρχίδα «Βόννη», η οποία μετέχει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που έχει καταπλεύσει στο Αιγαίο, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων και στον εντοπισμό των διακινητών.

Είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της χώρας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τη δράση των διακινητών.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας έχουν προβληματίσει την ηγεσία της Συμμαχίας, καθώς πίσω από την κωλυσιεργία εκτιμάται ότι κρύβονται συμφέροντα που δεν επιθυμούν τον περιορισμό της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα.