Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαιτείται κούρεμα χρέους

Δεν αρκεί η επιμήκυνση του χρέους αλλά απαιτείται ονομαστική μείωσή του, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ενημερώνοντας την αντίστοιχη Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου επισήμαναν την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα νέα διεθνή δεδομένα, ώστε να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό είναι ένδειξη της αποτυχίας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Πάνος Καζάκος και εξέφρασε την άποψη πως η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής, «εάν βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο».

«Έχει επιχειρήματα η Ελλάδα για να διεκδικήσει ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει. Και σ’ αυτό είμαι πιο κοντά στο ΔΝΤ που μιλά για σοβαρή αναδιάρθρωση και όχι απλώς επιμήκυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα, ότι χρέος τέτοιας κλίμακας αποθαρρύνει τις μακροχρόνιες επενδύσεις ή ότι η συνέχιση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το να επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Ο συντονιστής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν έχει καταφέρει να βγει από την επιτήρηση των μνημονίων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε, οι αρχικές συνθήκες ήταν χειρότερες, το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε ήταν πολύ μεγάλο, το μείγμα των μέτρων στηρίχθηκε περισσότερο στη φορολογία, έγιναν λάθος εκτιμήσεις από τους θεσμούς είχαμε υστέρηση εισαγωγών, καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, αδύναμους θεσμούς και πελατειακό κράτος.