Γιατί ο Τσίπρας δεν έφυγε μαζί με τον Αναστασιάδη από το δείπνο που ήταν παρών ο Ακιντζί;

Η τουρκική κουτοπονηριά του Ερντογάν δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο χθες στην Κωνσταντινούπολη με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ παρέθεσε δείπνο στους ηγέτες των χωρών που μετείχαν σε αυτή.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αρνήθηκε να πάει στο δείπνο που είχε διοργανώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Και τούτο γιατί ο Ερντογάν είχε καλέσει στο δείπνο και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να παραστεί «νομιμοποιώντας» τον ηγέτη του ψευδοκράτους, καθώς ως γνωστόν δεν έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο (philenews.com) ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα συμμετείχε στις διεργασίες της Συνόδου. Ωστόσο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, τελικά κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των αρχηγών κρατών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η αιφνίδια άφιξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη – η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή – ανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο επίσημο δείπνο, το οποίο κατά τ’ άλλα διοργανώθηκε για τους αρχηγούς των κρατών.

Ο κατοχικός ηγέτης έφτασε χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και ο Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βολκάν Μποζκίρ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ την άφιξη του Μουσταφά Ακιντζί.

Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί , δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ακιντζί τόνισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να δράσουν με υπευθυνότητα για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης, διζωνικής, δικοινοτικής Κύπρου, «όπου η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, ισότητας και ασφάλειας».

Πολλοί είναι που θεωρούν ότι τη στάση του κ. Αναστασιάδη έπρεπε να ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας. Εκτιμήθηκε όμως ότι η αποχώρησή του θα προκαλούσε πρόσθετο διπλωματικό πρόβλημα σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο. Ωστόσο παρά τον αιφνιδιασμό και με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ που επίσης δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δεν ήταν αυτός που διοργάνωνε το δείπνο αλλά το διοργάνωνε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσει, εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να μη παραστεί στο δείπνο.

Η παρουσία του κ. Τσίπρα, στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ακιντζί θα μπορούσε να εκληφθεί ως νομιμοποίηση της παρουσίας του τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ δημιουργεί, για πρώτη φορά, ρωγμή στο κοινό μέτωπο Ελλάδος – Κύπρου στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα.