Γιατί αποχώρησε ο Τζεμπ Μπους από την προεδρική κούρσα

Του Νίκου Αθηναίου
Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Τζεμπ Μπους, 63 ετών, γιος και αδελφός δύο προηγούμενων Αμερικανών Προέδρων ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, η μητέρα του κ. Μπάρμπαρα Μπους προσπάθησε να τον αποτρέψει λέγοντας με νόημα, «ο κόσμος κουράστηκε με τους Μπους». Προχθές Σάββατο δικαιώθηκε καθώς ο κ. Τζεμπ Μπους υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Εκτός από τον «κόσμο», όπως είπε η μητέρα του, γενικά, δεν τον πήγαινε και το βαθύ ρεπουμπλικανικό κόμμα που επιζητά την ανανέωση στην πολιτική ζωή μακριά από τα οικογενειακά ονόματα που δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς και ξυπνούν μαύρες θύμισες. Ο κ. Τζεμπ προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να τα καταφέρει ανεξάρτητα από το όνομά. Δεν ενέπνευσε σε καμιά στιγμή, ενώ και οι έως το περασμένο Σάββατο κινήσεις του έδειχναν απόσταση λόγων και έργων.

Η εικόνα του αδελφού του δίπλα του και η επιλογή συνεργατών του που είχαν άμεση σχέση με την πολιτική και των χειρισμό των κρίσεων από την εισβολή του 2003 τον έβλαψαν. Ο εκνευρισμός και η αμηχανία του ήταν πασιφανείς σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών αλλά και κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών του εμφανίσεων. Σε καμιά δε εκλογική αναμέτρηση δεν είχε την πολιτική απήχηση που περίμενε ότι θα έχει. Διάλεξε λάθος χρόνο να κατέβει για υποψήφιος πρόεδρος.

Οι αμερικανοί δεν είναι σαν άλλους λαούς να υποστηρίζουν έναν πολιτικό ανεξαρτήτως των λαθών του και του οικογενειακού ονόματος. Το εθνικό συμφέρον προέχει.

Τώρα αναμένεται σφαγή για τα δισεκατομμύρια δολάρια που διάφοροι βαθύπλουτοι ρεπουμπλικάνοι χρηματοδότες ήταν πρόθυμοι να βάλουν για λογαριασμό του Μπους. Μάλλον προς το Μάρκο Ρούμπιο θα πάνε.