Γιάννα Αγγελοπούλου: “Είμαι απογοητευμένη, πολλαπλά, από τον Αλέξη Τσίπρα”

Δεν κάνει προβλέψεις αλλά δεν είναι αισιόδοξη για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου έκανε εκμυστηρεύσεις σε Έλληνες φίλους της στο Λονδίνο, με άλλους από τους οποίους δείπνησε κατ΄οίκον και άλλους, με τους οποίους παρακολούθησε μαζί ορισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ορισμένοι πίστευαν ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε επιλέξει από τα τέλη του 2014, βαδίζοντας προς τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τη σθεναρή πολιτική υποστήριξη, εάν όχι η ταύτιση με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον «χαρισματικό Αλέξη Τσίπρα». Δεν ήταν όμως λευκή επιταγή ή πολιτική στήριξη με αυταπάτες.

Η ίδια εάν και δεν απέκρυψε ποτέ τον προσανατολισμό της αυτό προς την «σύγχρονη γνήσια Αριστερά», μετά μάλιστα καλές της σχέσεις και συνεργασίες με Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- δεν ταυτίσθηκε ποτέ δημόσια και ανοικτά με την «για πρώτη φορά Αριστερά». Βέβαια εξασφάλισε αυστηρή κριτική εις βάρος της από τα πρόσωπα του ιστορικού δικομματισμού. Ιδιαίτερα, όταν η Γιάννα ασκούσε αυστηρή κριτική για το παρελθόν, με τον τρόπο που δικαίωνε την κριτική Τσίπρα. Έτσι, η γενική πεποίθηση ήταν ότι παρέμενε σταθερή συνοδοιπόρος, μέχρι ταυτίσεως.

Παρότι απέφευγε τις δηλώσεις ταύτισης και υποστήριξης(αλλά και τις αναγκαίες διαψεύσεις), στο πλαίσιο της αποτυχημένης επικοινωνιακής της τακτικής ,που τη χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια.

Γεγονός είναι ότι παρέμεινε μετά τις εκλογές και του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου ότι η οικογένεια Αγγελόπουλου βρισκόταν σε πορεία συμπόρευσης με την διακυβέρνηση Τσίπρα και τον ίδιο προσωπικά.

Έως ότου ήλθε η κατάρρε6υση των αυταπατών, των οποίων κομβικό σημείο για τη Γιάννη Αγγελοπούλου( με την ανυπόκριτη υποστήριξη στον εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργό κάθε απόδημου αλλά και την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεικνυόταν ένας υπεύθυνος επιτελικός) υπήρξε ΄ η τραγωδία της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα. Η μεγάλη της απογοήτευση, ψυχρολουσία διεθνώς και μεταστροφή τον Σεπτέμβριο. (σχετικό κείμενο ακολουθεί).

Τότε, σύμφωνα με τις ακριτομύθειες της Γιάννας στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός ότι έχει πολλά περιορισμένα προσόντα για διεθνή καριέρα και εκπροσώπηση της χώρας, (γλωσσομάθειας, ενημέρωσης, ειδικών γνώσεων, αναγκαίας διεθνούς πείρας, αναγκαίας εμπειρίας κλπ) δεν μπόρεσε να σχηματίσει μια αξιόλογη ομάδα Υπουργών και στενών συνεργατών, ενώ λαμβάνονται από την αδρανούσα Κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσεις –μάλλον ιδεοληπτικές και μόνο, δημαγωγικές χωρίς συνέπεια και συνέχεια.». Έχει προσόντα αλλά δεν φτάνουν στις σημερινές περιστάσεις » φέρεται να υποστήριξε η κ,Αγγελοπούλου, η όποια δεν βλέπει να μακροημερεύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά δεν θέλησε να κάνει επιπόλαιες προβλέψεις.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΤΟΜΥΘΕΙΕΣ

Μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και πάλι αλλά με διαμονή στην Ουάσιγκτων, τη Νέα Υόρκη και ρη Βοστώνη η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της μεγαλοεπιχειρηματίας έχουν αποφασίσει όχι μόνο να φύγουν μακριά, να μην έχουν ως μόνιμη διαμονή την Ελλάδα. (η κολοσσιαία κατοικία τους στη Φιλοθέη έκλεισε και απολύθηκε όλο το προσωπικό, ακόμα και η μόνιμη κομμώτρια και η αμπιγιέζ, πλην των ανδρών ασφαλείας) φέρεται να έζησε πολλές απογοητεύσεις από την Ελλάδα. Χωρίς κανένα σχέδιο εμπλοκής της με τη «δημόσια δράση», αντίθετα με παλαιά της σχέδια για τα ΜΜΕ, τις Ιστοσελίδες και την επιστημονική έρευνα θεωρεί-και δικαίως- ιδιαίτερα κακοήθεις τις επιθέσεις που δέχτηκε για τον γιό της ότι λχ. δήθεν παντρεύτηκε με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Σακελλαρίδη. Κακοήθεια, αλλά είχαν προηγηθεί άλλες φήμες, ανεξέλεγκτες, για πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, φήμες εξασφάλισαν κλίμα οργής εναντίον της από πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

ΤΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1.Τον περασμένο Φεβρουάριο γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση της οικογένειας από την Ελλάδα.

(6.2.2016) Με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, απαντά σε πρόσφατα δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για «συκοφαντική και ανοίκεια» επίθεση.
Όπως αναφέρουν οι επιθέσεις στην οικογένεια Αγγελόπουλου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο τον τελευταίο καιρό και προειδοποιούν ότι θα υπερασπιστούν την υπόληψή τους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει πια κανένα όριο ανοχής, ούτε περιθώριο σιωπής».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Δεχόμαστε ως οικογένεια, τον τελευταίο καιρό, πέρα από κάθε ανεκτό όριο συκοφαντική και ανοίκεια επίθεση κατά της υπόληψης και της ακεραιότητάς μας. Όπως συχνά έχει γίνει στο παρελθόν.
Με ψευδές δημοσίευμα επιχειρήθηκε επίθεση ακόμη και κατά του γιου μας.

Δεν υπάρχει πια κανένα όριο ανοχής, ούτε περιθώριο σιωπής. Όλα εξαντλήθηκαν.
Στην παρακμή πλευρών της σύγχρονης Ελλάδας στεκόμαστε υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα και την υπόληψη της οικογένειάς μας.
Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου».

2. Αγγελοπούλου για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015: Η απόφαση του κόσμου δεν ήταν έκπληξη- Χρειαζόταν η αλλαγή (25.1.2015)

Την άποψή της για την πολιτική κατάσταση στη χώρα που χρειαζόταν αλλαγή εξέφρασε σε συνέντευξή της στον Alpha η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Το βράδυ των εκλογών προς στήριξη της νέας Κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του Ακλ. Τσίπρα.

«Η εμφάνιση κάθετι καινούργιου στην πολιτική ζωή είναι θετικό. Είμαι απέναντι σε κάθε αντίληψη που επιδιώκει την ακινησία και την μη δράση. Έλεγα τόσο καιρό να υπάρξει κάτι καινούργιο» ανέφερε σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι ο κόσμος έκανε τις επιλογές του. Αν οΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί με αυτοδυναμία έχει μεγαλύτερη ευθύνη για όσους τον ψήφισαν και για όσους δεν τον ψήφισαν. Αν συνεχίσουν να σηκώνουν τα βάρη πάλι οι πολλοί και να προστατεύονται οι λίγοι, αυτό είναι που θα δείξει αν υπάρχει αλλαγή».

Η κυρία Αγγελοπούλου εξήγησε ότι επειδή όλοι γνωρίζουμε τι έχει περάσει ο κόσμος, πρέπει να σταματήσουν να προστατεύονται οι λίγοι.
Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η απόφαση του κόσμου δεν ήταν έκπληξη. «Για μένα η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ε.Ε. και ευρώ» υπογράμμισε, ενώ στο ερώτημα τι ψήφισε απάντησε ότι σκέφτηκε το καλό των πολλών και όχι των λίγων. Να φύγουμε από τα ίδια και να αλλάξουμε και ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή στιγμή. Οι ιαχές ακούγονται μέχρι εδώ πάνω. Χρειάζεται ομως εθνική συνεννόηση για να πάει η χώρα πιο ισχυρή σε διαπραγμάτευση, σημείωσε.

Σχετικό με το αν θα μπορούσε να είναι υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυρία Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε ότι όποτε της έχει ζητηθεί να κάνει πράγματα για τη χώρα, το έχει κάνει, όπως και όταν δεν της έχει ζητηθεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν στο αν τα παιδιά της θα ασχοληθούν με την πολιτική ανέφερε ότι «Δυστυχώς ο γιος μου δεν μπόρεσε να ψηφίσει αφού σπουδάζει στο εξωτερικό, όπως και πολλά παιδιά που ξενιτεύονται για ένα καλύτερο μέλλον. Η ευχή μου είναι όποιος θέλει να πετύχει το εφικτό να ασχοληθεί με την πολιτική».

3.Οσα δεν μπόρεσε να πει είπε ο Τσίπρας στον Κλίντον

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε στη διάθεσή του τριάντα λεπτά με τον πρόεδρο Κλίντον να του δίνει «πάσες» για να απευθυνθεί στο διεθνές ακροατήριο. Θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα…

Τάκης Καραγιάννης

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 23:50

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία σπουδαία ευκαιρία στο κέντρο του Μανχάταν, στο κέντρο του κόσμου. Ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του έκανε τις ερωτήσεις που θα ήθελε κάθε πρωθυπουργός να απαντήσει. Και η Γιάννα Αγγελοπούλου, που διοργάνωσε όλο αυτό, τον προλόγισε λέγοντας πως είναι ένας ηγέτης που παραδέχθηκε τα λάθη του, κερδίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού του. Το CNN ήταν στην αίθουσα. Το ακροατήριο παγκόσμιο. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε λες και απευθύνεται σε Έλληνες ψηφοφόρους. Δεν είπε τίποτα. Λάθος. Για την ακρίβεια είπε και πράγματα που δεν έπρεπε να ακουστούν. «Στην Ελλάδα συχνά για να κάνεις τη δουλειά σου θα πρέπει να δώσεις λεφτά κάτω από το τραπέζι για να κινήσεις τη γραφειοκρατία». Κοίταξα γύρω μου στην αίθουσα.

Είδα χαμόγελα και άκουσα μερικά γέλια. Είναι δυνατόν να απαντάς έτσι σε ερώτηση του Μπιλ Κλίντον για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Ούτε, βέβαια, λες σε αυτό το ακροατήριο ότι «η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας». Βλέπετε εδώ, δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο που σηκώνει και μία και δύο κουβέντες παραπάνω.

Είμαστε, λοιπόν, σε μία αίθουσα ενός κεντρικού ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα. Κοινώς η μεσογειακή «εκδοχή» του Clinton Global Initiative, που υποστηρίζεται από τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η εκδήλωση του Ιουνίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον και έτσι η συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη. Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπιλ Κλίντον συνομίλησε με τον Ματέο Ρέντσι. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε για να ακούσει. Αποχώρησε βιαστική… Κρίμα. Γιατί θα τον άκουγε να λέει, επί αμερικανικού εδάφους, ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρός της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ουγγαρία που, με τη στάση της, υπονομεύει θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης.

«Έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας μαζί του την καρδιά και τις ελπίδες του ελληνικού λαού» είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου. Και συνέχισε: «Η προθυμία να παραδεχόμαστε τα λάθη δεν συναντάται συχνά στην ελληνική πολιτική. Πάντως αυτή η σπάνια ειλικρίνειά του ενίσχυσε τη στήριξη που απολαμβάνει από τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα οφείλει να προσφέρει μια δέσμευση. Μια δέσμευση ότι θα αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία που της δίνεται -ίσως την τελευταία ευκαιρία που θα έχουμε- ώστε να εισαγάγει τις εδώ και καιρό αναγκαίες αλλαγές, να δουλέψει σκληρά, να γίνει ανταγωνιστική, να φέρει αποτέλεσμα. Οι Έλληνες γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Τους έχω δει να το κάνουν. Σε εθνικό επίπεδο, το κάναμε στην τελική ευθεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Για μας, στην Ελλάδα, αυτή είναι η στιγμή μας. Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία. Να επαναβεβαιώσουμε τους δεσμούς μας, ανάμεσά μας και με την Ευρώπη. Να δώσουμε ελπίδα στους νέους της περιοχής αυτής του κόσμου, που έχουν βαριά υποφέρει… Και θα πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, την ίδια στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Φίλοι μου, τι είναι αυτό που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη την Ευρώπη και θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση; Το θάρρος, η βούληση, η αντοχή. Ας ξεκινήσουμε!»

Ο πρόεδρος Κλίντον, αυτή η επιβλητική φιγούρα με το ιστορικό μέγεθος, κάθισε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για τριάντα λεπτά. Όλοι πειστήκαμε πως σκοπός όσων παρακολουθούσαμε, ήταν να βοηθηθεί η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της.

Πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα; Τι σχέδια έχει ο πρωθυπουργός; «Πήραμε μία δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη παρά την άσχημη συμφωνία με τους εταίρους μας. Η λιτότητα είναι μία κακή συνταγή και εμείς προσπαθούμε να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Ακολουθούμε μία πολιτική που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει και τους λαούς της Ευρώπης. Και πιστεύουμε, τελικά, ότι παρά τις συντηρητικές φωνές, η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα; «Ναι, τώρα υπάρχει νομισματική σταθερότητα αφού αποφύγαμε την παγίδα των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, δεν πρέπει να ανησυχούν. Πρέπει, βέβαια, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να πατάξουμε τη διαφθορά που συχνά σε υποχρεώνει να δώσεις λεφτά κάτω από το τραπέζι. Η κυβέρνηση μου έχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει φιλικό και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον».

Σε ποιους τομείς να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα; «Σε πολλούς τομείς, πέρα από τον τουρισμό. Στα δίκτυα, στις υποδομές, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες και στις καινοτομίες. Περισσότερο, μπορεί να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει καταρτισμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.»

Ναι, αλλά θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους; «Καλή ερώτηση. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δημιουργούνται από νέους ανθρώπους. Ναι, η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών. Απευθύνομαι βέβαια στους Ελληνοαμερικανούς που θέλουν να επενδύσουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και όλους εκείνους που θεωρούν ηθικό τους χρέος να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας μου».

Ο πρόεδρος Κλίντον σηκώθηκε, έδωσε το χέρι στον Αλέξη Τσίπρα και τον αποδέσμευσε. Ήταν μάλλον λυτρωτικό. Για όλους. Που, λίγο μετά, παραδόθηκαν στη γοητεία του Ματέο Ρέντσι.