Γεωργιάδης στο LSE: “Ο Τσίπρας σκότωσε το μύθο της Αριστεράς”.

Εξαιρετικά καυστικός στις αναφορές του στην κυβέρνηση, και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics το βράδυ της Τετάρτης, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος ότι η επικείμενη κατά τον ίδιο πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταμορφώσει «πραγματικά γρήγορα» την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την νοοτροπία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που «πίστεψε σε παραμύθια» και σαν «κακομαθημένο παιδί» δε θέλησε να δει κατάματα τους λόγους της οικονομικής κρίσης.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο που απαρτιζόταν κυρίως από φοιτητές και Έλληνες του Λονδίνου, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε σκωπτικά ότι η πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα έχει τουλάχιστον κάνει ένα θετικό για τη χώρα: «σκότωσε το μύθο της Αριστεράς».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην «τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης» που οι αριστερές ιδέες είχαν ηγεμονικό ρόλο, μετά από την πρωθυπουργία Τσίπρα πλέον «θα ντρέπεται κανείς να λέει ότι είναι αριστερός, λόγω των ψεμάτων, λόγω της διαφθοράς όπως με τον Καλογρίτσα, λόγω των κακών χαρακτήρων όπως ο Πολάκης».

Είπε επίσης ότι δεν έχει ξαναδεί Πρωθυπουργό «να αγαπάει τόσο πολύ τη θέση του», λέγοντας καθ’ υπερβολή ότι «ο Τσίπρας θα πάθει τρομερά προσωπικά προβλήματα όταν χάσει την καρέκλα». Σχολίασε πάντως ότι αυτή η «αγάπη» για την καρέκλα θα κάνει τον Πρωθυπουργό να κλείσει την αξιολόγηση και να αποδεχθεί «ο,τιδήποτε του ζητήσουν οι πιστωτές».

Σε ό,τι αφορά ακριβώς την προοπτική συμφωνίας με τους πιστωτές, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι μία κακή συμφωνία, όπως αυτή που αναμένει να κλείσει η κυβέρνηση, είναι προτιμότερη από τη μη συμφωνία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε χρεοκοπία τον Ιούλιο και έξοδο από το ευρώ.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είπε ότι δεν υφίσταται και πως πλέον, μετά και από το καλοκαίρι του 2015, δεν πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο. Σχολίασε ότι «ακόμα και αυτοί που σήμερα ζητούν δραχμή θα μπουν στο σπίτι του (Πρωθυπουργού) εάν επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα και υποστούν τις συνέπειες – και ο Τσίπρας είναι αρκετά έξυπνος να το καταλαβαίνει αυτό».

Σημείωσε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τώρα, διότι αν φτάσουμε στον Ιούλιο του 2018 μάλλον θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος ή νέο πρόγραμμα διάσωσης, επομένως η συζήτηση που θα έχει αναπτυχθεί θα κάνει πιο δύσκολο για μία κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανατρέψει γρήγορα την κατάσταση. Σημείωσε ότι όπως απέδειξε ο ίδιος κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, εάν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν γρήγορα αποδίδουν.

Υπερασπίστηκε τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι κάθε φορά που πήγαινε να κάνει κάτι θετικό χιλιάδες διαδηλωτές «εκβίαζαν» την κυβέρνηση απειλώντας ότι «όταν έρχονταν στην εξουσία θα τους έβαζαν φυλακή».

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι πλέον δεν υπάρχουν τόσοι διαδηλωτές στους δρόμους όσο επί κυβέρνησης Σαμαρά, «διότι ο Τσίπρας τους διόρισε στο δημόσιο». Πρόσθεσε ότι «εκείνοι οι άνθρωποι που έκαιγαν την Αθήνα τη νύχτα της ψήφισης του PSI έχουν γράψει στη σελίδα 52 του προϋπολογισμού τους τώρα ότι χωρίς το PSI η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει».

Ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτικός για την νοοτροπία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που «πίστεψε σε παραμύθια» και σαν «κακομαθημένο παιδί» δε θέλησε να δει κατάματα τους λόγους της οικονομικής κρίσης, δηλαδή ότι το ελληνικό κράτος δαπανούσε περισσότερα από όσα παρήγαγε.

Συμπλήρωσε ότι η χώρα δε βγήκε από τη κρίση όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες διότι οι Έλληνες δεν πίστεψαν στις μεταρρυθμίσεις, η κοινωνία διαιρέθηκε από τη συνθηματολογία περί «γερμανοτσολιάδων» και επειδή επικράτησε ο λαϊκισμός. «Δεν ήταν το πρόγραμμα το πρόβλημα, αλλά εμείς», σημείωσε, αν και τόνισε ότι και οι πιστωτές «δεν είναι οι καλοί της υπόθεσης».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση από το ακροατήριο σχολίασε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της νοοτροπίας που έχει εκθρέψει ο Αλέξης Τσίπρας. «Δε διαφέρουν τόσο πολύ οι δυο τους», είπε, σχολιάζοντας ότι οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης δεν απέχουν πολύ από τα περί εσόδων από τη διαστημική τεχνολογία του Απόλλωνα. «Προβλέπω ότι ο κ. Σώρρας θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και ίσως στη φυλακή, διότι έχει φάει λεφτά από κόσμο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις στο CNBC και στο Sky News καλώντας τους επενδυτές «να αγοράσουν Ελλάδα» τώρα που υπάρχουν φθηνές ευκαιρίες, ενόψει της αλλαγής κυβέρνησης που ο ίδιος προβλέπει και η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις από ποτέ με ένα δυτικού τύπου φιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας.