Γερμανικά πρέπει να μάθουν οι πρόσφυγες

«Για όσους αρνούνται να μάθουν γερμανικά, για όσους αρνούνται να επιτρέψουν σε συγγενείς τους να ενταχθούν –για παράδειγμα σε γυναίκες ή κορίτσια– για όσους απορρίπτουν προσφορές εργασίας: γι’ αυτούς δεν μπορεί να υπάρχει άδεια εγκατάστασης περισσότερο από τρία χρόνια”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται αφού οι ψηφοφόροι τιμώρησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ σε περιφερειακές εκλογές, αποδοκιμάζοντας την προσφυγική πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου και στρεφόμενοι προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

Περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία και ο ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι άλλοι περίπου 100.000 έχουν αφιχθεί μέχρι στιγμής φέτος.

Η Γερμανία αναμένει ότι, οι αφιχθέντες θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, πρόσθεσε πως θέλει να δημιουργηθεί «μια σχέση ανάμεσα στην επιτυχή ένταξη και την άδεια για το πόσον καιρό θα επιτρέπεται σε κάποιον να παραμείνει στη Γερμανία».

Και επειδή στην Γερμανία οι δηλώσεις γίνονται πράξεις, έχουν κληθεί άπαντες να ψηφίσουν σχετικό νομοσχέδιο που θα έχει κατατεθεί μέχρι τον Μάιο. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα ψηφιστεί από κυβέρνηση και αντιπολίτευση;