Γεραπετρίτης: Μέχρι το Πάσχα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη

Τα πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής η πενταμελής ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης. Η επιτροπή αποτελείται από τεχνικούς συμβούλους που διορίστηκαν από οικογένειες θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για τις Μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης, το πόρισμα θα παρουσιαστεί πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες η πρώτη αυτοψία στο σημείο της σύγκρουσης έδειξε ότι τρεις μηχανές των τρένων δεν έχουν καεί, παρά την πυρκαγιά που προκλήθηκε και αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη εντύπωση καθώς η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε τα μοιραία πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση ήταν 500 με 600 βαθμοί Κελσίου. Επίσης οι βλάβες στα κλειδιά στον πίνακα κυκλοφορίας δεν αποκαθίστανται αμέσως, όπως το κλειδί 101, που είναι χαλασμένο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως είπαν οι πραγματογνώμονες έκαναν μια αυτοψία στον χώρο του δυστυχήματος κι άλλη μία στον χώρο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια, έχουν και πολλές εργαστηριακές δοκιμές. Βασικός στόχος είναι να ανακαλύψουν τι ήταν η φωτιά που όλοι είδαν στο βίντεο, δηλαδή από πού ξεκίνησε και τι έκαψε». Η επιτροπή διαπίστωσε σειρά παραλείψεων στα αυτόματα συστήματα ασφαλείας, τις ραδιοεπικοινωνίες, αλλά και λανθασμένες ανθρώπινες ενέργειες.

Εν τω μεταξύ επιπλέον δρομολόγια εντάσσονται από την Παρασκευή στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Hellenic Train, προστίθεται ένα ακόμη ζεύγος δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία IC56, με ώρα αναχώρησης 14:28 και από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC59, με ώρα αναχώρησης 18:08
Στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στο τμήμα Πειραιάς – Μαγούλα – Πειραιάς:
Από Πειραιά κάθε ώρα: 05.15, 06.15, 07.15, ….., 21.15.
Από Μαγούλα κάθε ώρα: 06.45, 07.45, 08.47, 09.47, ……, 22.47

Για τους επιβάτες από και προς το Κιάτο και Κόρινθο, υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση με τον σταθμό της Μαγούλας, (λεωφορειακή γραμμή στο τμήμα Μαγούλα – Κιάτο – Μαγούλα και ενδιάμεσους σταθμούς, εκτός Ζευγολατιού, και Μαγούλα – Κόρινθος – Μαγούλα, αντιστοίχως).

Για τα λεωφορεία είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καρτών απεριορίστων διαδρομών. Υπενθυμίζεται ότι, παραμένουν σε κυκλοφορία οι λεωφορειακές γραμμές σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, ενώ από 8 Απριλιου στην λεωφορειακή γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη καταργούνται τα δρομολόγια c50, c51, c56, c58, c59, c61, c62, c63.

SHARE