Γεννηματά: Να μας πουν για ποιο λόγο τελευταία υπουργοί κάνουν λόγο για φιλοξενία 150.000 προσφύγων

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να φιλοξενήσει 150.000 πρόσφυγες στο έδαφός της ζητεί ξεκάθαρη απάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σε δηλώσεις της, το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως αν ο πρωθυπουργός επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας με δέσμευση για 150.000 θέσεις στις αποσκευές του, τότε «κάτι αλλάζει» στη διακομματική συνεννόηση που επετεύχθη στο Συμβούλιο Πολιτική Αρχηγών την Παρασκευή, με δεδομένο ότι το κοινό ανακοινωθέν θέτει ως εθνική γραμμή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από ό,τι της αναλογεί.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε για ποιο λόγο τις τελευταίες ημέρες υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν λόγο για φιλοξενία 150.000 προσφύγων, τη στιγμή που η συμφωνία του Φθινοπώρου προβλέπει ότι η χώρα μας οφείλει να δημιουργήσει συνολικά 50.000 προσωρινές θέσεις υποδοχής, εκ των οποίων μάλιστα οι 20.000 θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Τίθεται σοβαρό ζήτημα για τον αριθμό των ανθρώπων που θα φιλοξενήσει η χώρα μας. Αν υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να το γνωρίζουμε», είπε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας με νόημα πως δεν μπορεί να καταλάβει εάν η βοήθεια που υπόσχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι για να διανεμηθούν στην ΕΕ οι πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα ή για να παραμείνουν φιλοξενούμενοι στη χώρα μας.