Γενέθλια σήμερα για το Μουσείο Ακρόπολης – Πόσους επισκέπτες δέχτηκε μέσα στον χρόνο

Εν όψει των 10ων γενεθλίων ο κ. Παντερμαλής εξήγγειλε την παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ευρημάτων σε έναν εκθεσιακό χώρο που θα λειτουργήσει κάτω από το επίπεδο του κτιρίου, καθώς και το φιλόδοξο πρόγραμμα “Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης”.

Όπως σημείωσε, “μέσα σ’ έναν χώρο, ο οποίος δεν έχει συμμετρία, αλλά τη δική του αυθεντική εικόνα των ποικίλων επιπέδων, αυτό που προσθέτεις για να εξυπηρετείς τον επισκέπτη πρέπει να είναι απόλυτα γεωμετρικό, όπως γεωμετρικά είναι και τα στηρίγματα του Μουσείου, που βρίσκεται από πάνω. Έτσι βρίσκεται μία ισορροπία ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο”.

Για το δεύτερο μεγάλο γεγονός, το πρόγραμμα “Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης”, ο κ. Παντερμαλής διευκρίνισε ότι με αυτό, το Μουσείο της Ακρόπολης “θα περάσει σε μεγάλο μέρος στο διαδίκτυο, το περιεχόμενό του θα είναι προσβάσιμο σε ευρύτερο κοινό, ενώ θα υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές μέσα στο ίδιο το Μουσείο, που θα απευθύνονται σε όλους τους επισκέπτες του και ειδικά στα νέα παιδιά”.

Μουσείο Ακρόπολης: Περιοδικές εκθέσεις

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε: Στην έκθεση “εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων”, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Α. Ωνάσης στη Νέα Υόρκη και ξαναστήθηκε ενταγμένη σε νέο σκηνικό περιβάλλον στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η άλλη έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, αφορά την Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια που συντελούνταν εκεί. “Σε αυτήν εφαρμόσαμε την άποψή μας ότι μία έκθεση που σχετίζεται με συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, καλό είναι να παρουσιάζει και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά να δίνει και μία ιδέα του φυσικού περιβάλλοντος” πρόσθεσε.

Η αυτοκρατορική Κίνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τέλος, ο κ. Παντερμαλής μίλησε για τη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. “Για πρώτη φορά, τρία βασιλικά διαμερίσματα θα μεταφερθούν ως προς τον εξοπλισμό και την οργάνωσή τους, αλλά και με ό,τι περιείχαν μέσα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα στηθούν έτσι, ώστε ο επισκέπτης να πάρει μία ιδέα από τη λαμπρή περίοδο της Κίνας του 18ου αιώνα και του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ” επισήμανε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης για την πολυαναμενόμενη έκθεση.