Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Φιλίπ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου για σήμερα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε χθες όταν αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του υπουργού του Εσωτερικών και στενού πολιτικού του συμμάχου Ζεράρ Κολόμπ, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας διάδοχός του για αυτό το στρατηγικής σημασίας υπουργείο.

Προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ “εν αναμονή του διορισμού διαδόχου του Κολόμπ”, ανακοίνωσε στο μεταξύ η γαλλική προεδρία.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ του Κολόμπ και του Φιλίπ προγραμματιζόταν για σήμερα το πρωί προτού αρχίσει η σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου, όπως έγινε γνωστό από την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εσωτερικών.

Λόγω αυτής της κρίσης που ξέσπασε, ο πρωθυπουργός ακύρωσε ταξίδι του στη Νότια Αφρική, το οποίο προγραμματιζόταν να κάνει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Ο 71χρονος Ζεράρ Κολόμπ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης και θεωρούμενος ως ο πιο πιστός μεταξύ των πιστών συμμάχων του προέδρου Μακρόν, υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο για να επιστρέψει στο δημαρχείο της Λιόν, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παρελθόν για 16 χρόνια προτού γίνει υπουργός το 2017.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν αρνήθηκε την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου της Λιόν. Αλλά ο Κολόμπ συνέχισε το μπρα ντε φερ εμμένοντας στην απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να την κάνει αποδεκτή.

Με την αποχώρηση του Κολόμπ η κυβέρνηση βυθίζεται σε νέα κρίση.

Ο Μακρόν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από ταξίδι στις Αντίλλες, χάνει με τον Κολόμπ τον τρίτο υπουργό μετά την άνοδό του στην εξουσία έπειτα από την παραίτηση του Φρανσουά Μπαϊρού από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2017 και του Νικολά Ιλό από το υπουργείο Οικολογίας τον Σεπτέμβριο.

Το “πρόβλημα Κολόμπ”, όπως το ονόμασε ένα μέλος της κυβέρνησης, περιγράφει την πορεία ενός ανθρώπου που από πολύ στενός σύμμαχος του Μακρόν μετατρέπεται σε επικριτή του.

Οι εντάσεις δεν έπαψαν να οξύνονται μετά την υπόθεση Μπεναλά τον Ιούλιο, η οποία πήρε το όνομά της από τον Αλεξάντρ Μπεναλά, τον πρώην συνεργάτη του Μακρόν, ο οποίος κατηγορείται ότι κακομεταχειρίστηκε και χτύπησε δύο διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, ενώ συνόδευε τις δυνάμεις της τάξης.

Ο Κολόμπ “δεν εκτίμησε πολύ το γεγονός ότι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας υπόθεσης η οποία έκρινε ότι δεν τον αφορούσε”, εξηγεί το περιβάλλον του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε “την έλλειψη σεμνότητας από την πλευρά της κυβέρνησης” και δεκαπέντε ημέρες αργότερα αιφνιδίασε τον πρόεδρο εκφράζοντας δημοσίως την πρόθεσή του να ξαναγίνει δήμαρχος.

Ο προσωρινός διορισμός του Φιλίπ στο υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει την έλλειψη διαθέσιμων στελεχών και τη δυσκολία της κυβέρνησης να βρει αντικαταστάτη για τον Κολόμπ σε αυτήν τη στρατηγική θέση.

Ο Μακρόν θα πρέπει τώρα να βρει έναν ή μια υπουργό ικανή να παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, την ώρα που η Γαλλία έχει πέσει θύμα ενός κύματος τζιχαντιστικών επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους από το 2015.