Φωτίου: Εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το 2017

«Έχουμε δεσμευτεί να το εφαρμόσουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα,το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην Ολομέλεια, παρουσιάζοντας την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος.

Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι «Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από τη 1η Ιανουαρίου 2017. Θα αφορά περί τους 700.000 ανθρώπους και το κόστος της καθολικής εφαρμογής του υπολογίζεται σε 800 εκατ. με 900 εκατ. ευρώ»,

Το ΚΑΕ συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων, που θεμελιώνονται σε τρεις πυλώνες και αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ενεργό συμμετοχή των ωφελούμενων στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

Από τον Ιούλιο του 2016, θα ξεκινήσει η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους 13 περιφερειών, οι οποίοι θα οριστούν με πληθυσμιακά κριτήρια και τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας ενώ θα φορά 60.000 ανθρώπους. Όσοι δεν επιλεγούν σε αυτή τη φάση θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Το Πρόγραμμα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

Την εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό

Την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, και

Την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας “και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων «θα ανοίξει τον Ιούνιο και δεν θα κλείσει ξανά. Όποτε πέφτει ένα νοικοκυριό σε ακραία φτώχεια θα μπορεί μέσα σε ένα εξάμηνο, να ζητήσει την ένταξή του»

Η κα Φωτίου είπε επίσης, ότι το πρόγραμμα συνδυάζεται και με άλλες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας όπως είναι τα σχολικά γεύματα σε 4.000 ολοήμερα σχολεία σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια.

Ασκώντας κριτική η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε ότι η ακραία φτώχεια είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, «στο τέλος του 2014 σπατάλησε 340 εκατ. ευρώ δίνοντας εφάπαξ ποσά σε δικαιούχους όχι μόνο σε όσους ζούσαν σε ακραία φτώχεια αλλά και σε άλλους».