Φόβοι για πλήγμα στον τουρισμό μέσα στις απρόβλεπτες οι συνέπειες του Brexit

Τις σοβαρές ανησυχίες του για τις συνέπειες του Brexit στον ελληνικό τουρισμό εκφράζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, με δεδομένο ότι 2,5 εκατ. βρετανοί επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας.

«Σοκ και δέος: παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές & απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο twitter εκφράζοντας την ανησυχία του.

Οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα, καθώς δύομιση εκατομμύρια Βρετανοί κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να καταγράψει με σαφήνεια τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το Brexit για τον ελληνικό τουρισμό.

«Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ανησυχεί την Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, αφού αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για όλη την Ευρώπη» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό: « Ανησυχεί και εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο, γιατί θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στους βρετανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δείχνουν μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο τον Απρίλιο όσο και το πρώτο τετράμηνο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τη χώρα μας επισκέφτηκαν τον Απρίλιο 99 χιλιάδες βρετανοί ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 9,0% και διαμορφώθηκαν στις 206 χιλ. ταξιδιώτες. Και αυτό την ώρα που οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,4% και διαμορφώθηκαν στις 178 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν στις 84 χιλ. ταξιδιώτες κατά το πρώτο τετράμηνο.