Φοροκαταιγίδα 1,8 δις ευρώ που κόβει την ανάσα και νεκρώνει την αγορά

«Τσουνάμι» αυξήσεων σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες που αναμένεται να προκαλέσουν σοκ στην αγορά και αποπληξία στους φορολογούμενους, αναμένεται να επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που ως στόχο έχει να συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει σημαντικά το κρατικά ταμεία τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, το 2017 και 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2018 το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον φόρους 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να προκύψουν από φόρους όπως στον ΦΠΑ, στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, αλλά και αλλαγές στους συντελεστές φόρου του ΕΝΦΙΑ για το 2016.

Ειδικότερα από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε έντεκα νησιά. Πρόκειται για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος , Κέα , Αντίπαρος και Σίφνος.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2016 αυξάνονται αναδρομικά οι συντελεστές φόρου για τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Πρόκειται για τον κύριο φόρο στα οικόπεδα αλλά και για τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Πλέον συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα, αλλά αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

• 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
• 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
• 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
• 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
• 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Ακόμα από την 1η Ιουνίου 2016 θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Για τα τσιγάρα από το 2017 αυξάνεται ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής, ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Αυξήσεις θα υπάρξουν και στα καύσιμα, όπως επίσης και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης της μπύρας.
Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπεται ότι σε όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα κλιμακώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% για το υπερβάλλον.

Το σκληρό πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αυξήσεις σε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους, την εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε funds και τη δημιουργία του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το σχέδιο νόμου συνοδεύουν και οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των σελίδων που θα παραλάβουν οι βουλευτές σε 7.500.

Τα μεσάνυχτα κατατέθηκε υπό μορφή τροπολογίας ο «Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνηση», που ορίζει ότι έως τις 10 Μαΐου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση που μεταξύ άλλων θα διαπιστώνονται τυχόν αποκλείσεις.

Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής:

– Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ
– Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ
– Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ
– Αν η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Η τροπολογία έχει εξαιρέσεις που όμως δεν υπάρχουν μισθοί και συντάξεις παρά μόνο βασικές δαπάνες και επιδόματα.

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

Από τον αυτόματο “κόφτη” των δαπανών θα εξαιρούνται:

1. Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων
2. Δαπάνες Ύδρευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Χρήσης Φυσικού Αερίου
3. Δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών
4. Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Το σύνολο των δαπανών υγείας
5. Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας, και προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται μέσω ΚΑΠ
6. Δαπάνες για ενισχύσεις νοικοκυριών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου κατοικίας τους.
7. Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
8. Δαπάνες για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.
9. Δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει περιθώριο ενός μηνός για να λάβει μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα μέτρα θα λαμβάνονται αυτομάτως και θα επιβάλλονται από τους δανειστές.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περάσει χωρίς κραδασμούς για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την ψηφοφορία και πριν από 15 μέρες,