Folli Follie: Τα πρόστιμα, οι αγωγές και το σχέδιο της Rothschild

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Πέμπτη, αν και με ένα και μοναδικό θέμα στην ημερήσια ατζέντα, ήταν μαραθώνια. Θέμα συζήτησης ήταν η επιβολή κυρώσεων από την εποπτική Αρχή για την υπόθεση Folli Follie, η οποία, τρεις μήνες μετά το ξέσπασμά της, συνεχίζει να μένει ανοιχτή και να ρίχνει τη σκιά της σε όλο το εύρος της αγοράς.

Τα πρόστιμα, ύψους 4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, τη διοίκηση και τα μέλη του δ.σ., είχαν εν πολλοίς προαναγγελθεί. Στην αγορά, ωστόσο, συζητήθηκε το γεγονός πως υπήρχε η εκτίμηση για ακόμα μεγαλύτερου ύψους ποινές, δεδομένης της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί σε επενδυτές και ομολογιούχους, χρηματιστηριακές και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές. Από τις 4 Μαΐου, όταν ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα του report του QCM, που είχε δημοσιοποιηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα, μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, 25 ημέρες αργότερα (κάτι για το οποίο έχει δεχτεί έντονη κριτική η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), η κεφαλαιοποίηση της FFG υποχώρησε κατά 70%, ενώ σημαντικά μεγάλη ήταν και η υποχώρηση της τιμής των δύο ομολόγων της.

Από την οδό Κολοκοτρώνη επισημαίνουν, πάντως, ότι επιβλήθηκαν σχεδόν οι υψηλότερες ποινές που προβλέπει η νομοθεσία για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Όπου “ψευδείς ειδήσεις”, βλέπε “πλαστός ισολογισμός”. Διότι η εταιρεία δεν κατάφερε να προσκομίσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της FFG για τη χρήση 2017. Πρόκειται για το ταμείο της θυγατρικής του ομίλου μέσω της οποίας περνούν οι δραστηριότητες στην Ασία και στην οποία εξαρχής είχε εντοπιστεί η “μαύρη τρύπα” της υπόθεσης.

Βέβαια, η FFG έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση θεραπείας για τα διοικητικά πρόστιμα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προσκομίσει τα παραπάνω στοιχεία. Ίσως περισσότερο φως στην υπόθεση να ρίξουν οι έρευνες που πραγματοποιούν οι ΕΥ και Alvarez & Marsal και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν, εκτός απροόπτου, μέσα στον μήνα. Αυτές θα δείξουν τι πραγματικά συνέβαινε με τα ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα, τις εμπορικές απαιτήσεις, τις εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις και άλλα στοιχεία ενεργητικού, ήτοι ποιο είναι τελικά το πραγματικό μέγεθος του ομίλου.

Ήδη, πάντως, το “Κεφάλαιο” πληροφορείται πως “τρέχει” ο σχεδιασμός της Rothschild για διαχωρισμό της FFG σε “καλή” και “κακή” εταιρεία, κάτι που προβλέπει πλήρη αναμόρφωση του ισολογισμού, αλλά και να μην αρχίσουν να “σκάνε” οι πρώτες μεγάλες αγωγές διεκδικήσεων από επενδυτές και ομολογιούχους…