Φλωρεντία: “Επαναπατρίστηκε” η επιστολή του Κολόμβου που είχε κλαπεί

“Βρέθηκε” επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου που είχε συντάξει το 1493 για να ανακοινώσει την ανακάλυψη της Αμερικής και η οποία είχε κλαπεί πριν από 23 χρόνια από την βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας!

Μία από τις ελάχιστες επιστολές του Χριστόφορου Κολόμβου που είχαν «επιβιώσει» και με την οποία ο θρυλικός εξερευνητής ανακοίνωνε την ανακάλυψη της Αμερικής επέστρεψε στην Ιταλία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού.

Η επιστολή είχε κλαπεί Riccardiana – άγνωστο πώς- από την βιβλιοθήκη της της Φλωρεντίας και είχε καταλήξει μετά από δεκαετίες στην βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου

Το γράμμα χρονολογείται από το 1493, μία χρονιά μετά την άφιξη του Κολόμβου στις Μπαχάμες. Στην οχτασέλιδη επιστολή του, ο εξερευνητής περιγράφει στον βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδο και την βασίλισσα Ισαβέλλα τις εντυπώσεις του από τους ιθαγενείς, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που προσάραξαν τα πλοία του.

Η επιστολή είναι μία από τις 30 αυθεντικές επανεκτυπώσεις του πρωτοτύπου γράμματος του θαλασσοπόρου προς τους Ισπανούς βασιλείς, που είναι γνωστές και ως «επανεκτυπώσεις Plannck II».

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν πως το γράμμα είχε κλαπεί και αντικατασταθεί από ένα «πειστικό αντίγραφο» το 1950 – τη μία και μοναδική φορά δηλαδή που είχε φύγει από την Φλωρεντία, ως δανεικό έκθεμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Ρώμη. Οι υπεύθυνοι της Riccardiana επισημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατο η επιστολή να έχει κλαπεί από την Ρικαρντιάνα, αφού ο χώρος παρακολουθείται ανελιπώς.

Όσο η πλαστή επιστολή φυλασσόταν επί 24ώρης βάσεως στην Φλωρεντία, το ιστορικό κειμήλιο έκανε το δικό του ταξίδι πίσω στην Αμερική: το 1990 πωλήθηκε σε έναν Ελβετό συλλέκτη σπάνιων βιβλίων και δύο χρόνια αργότερα δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Christie’s, στη Νέα Υόρκη, έναντι 400.000 δολαρίων. Λίγα χρόνια αργότερα δωρήθηκε ανωνύμως στην βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το έγγραφο αξίζει σήμερα περί τα 1,13 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2012 η ιταλική αστυνομία συνεργαζόταν στενά με τις αμερικανικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης και την επιστροφή του εγγράφου στην πατρίδα του, όπως αποκάλυψε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσίνι, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αμερικανό πρέσβη στην Ρώμη, Τζον Φίλιπς.

Ο ιταλικής καταγωγής Χριστόφορος Κολόμβος, ταξίδεψε υπό την χορηγία του ισπανικού στέμματος στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε μια προσπάθεια να βρει έναν νέο υδάτινο δρόμο προς τις Ινδίες και θεωρείται ο πρώτος δυτικός που ήρθε σε επαφή με τους ιθαγενείς στην Αμερική, αν και υπάρχουν θεωρίες που θέλουν τους Σκανδιναβούς θαλασσοπόρους να φτάνουν στις Αμερικανικές ακτές ήδη από τον μεσαίωνα.