Φεύγουν διαρκώς από την Ελλάδα οι νέοι και νέες γιατροί, μάλλον για πολλές δεκαετίες ξενιτιάς. Παράλληλα, ονομαστά πανεπιστημιακά ιδρύματα ζητούν Έλληνες γιατρούς για καριέρα η ανώτατες σπουδές.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μεταξύ 30 σπουδαίων ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, θα υποδεχθεί Έλληνες γιατρούς, προσφέροντάς τους εργαστηριακή και κλινική εμπειρία.

Μάταια τα γενικά προσκλητήρια και οι υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες γιατρούς να μην εγκαταλείπουν, παρά την κρίση, την πατρίδα τους, γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Bild αναδημοσιεύοντας πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων: «Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μάστιγα για την Ελλάδα την διαρροή εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό. Έλληνες γιατροί έχουν πλημμυρίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε αυτοί οι γιατροί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανακοινώνοντας την δημιουργία σχεδόν 240 κέντρων υγείας μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και την πρόσληψη 3.000 γιατρών και νοσηλευτών», καταλήγει η εφημερίδα Bild. Ωστόσο η μετανάστευση γιατρών κάθε ειδικότητας ή νεαρών αποφοίτων από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας , καθώς και πολλών νοσηλευτών έχει φτάσει πλέον τις δεκάδες χιλιάδες με κύριες χώρες υποδοχής την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Δυστυχώς φεύγοντας σε μια ηλικία γύρω στα 30 χρόνια , όπως έχουμε αναλύσει, οι περισσότεροι γιατροί μεταναστεύουν για οριστική εγκατάσταση σε ξένες χώρες ή έστω επί πολλές δεκαετίες.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μεταξύ 30 ιδρυμάτων, θα υποδεχθεί Ελληνες γιατρούς, προσφέροντάς τους εργαστηριακή και κλινική εμπειρία.

Χάρβαρντ, Γέιλ, UCLA, Duke, Johns Hopkins και άλλα 30 πανεπιστήμια ανοίγουν τις πύλες τους στους αριστούχους αποφοίτους από τις ιατρικές σχολές της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει τα σημαντικά πανεπιστήμια αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ποιότητας των Ελλήνων πτυχιούχων. Ωστόσο, πώς αυτοί οι επιστήμονες που θα μεταναστεύσουν θα επιστρέψουν στην πατρίδα ή έστω θα τη βοηθήσουν;

Ειδικότερα, ένα νέο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης αριστούχων αποφοίτων από τα τμήματα ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA – World Hellenic Biomedical Association). Το πρόγραμμα έχει στόχο να υποστηρίξει την προετοιμασία νέων Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων για την απόκτηση ειδικότητας σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Εχει σχεδιαστεί με σκοπό να δώσει στους συμμετέχοντες την απαραίτητη εργαστηριακή ή/και κλινική εμπειρία για να είναι ανταγωνιστικοί στην προσπάθειά τους για εξασφάλιση θέσεων κλινικής ειδίκευσης, αρχικά στις ΗΠΑ και στο μέλλον και σε άλλες χώρες.

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι ζωτικής σημασίας αρωγός στην προσπάθεια αυτή του WHBA. το πρόγραμμα ονομάζεται Stavros Niarchos Foundation Research Training Program in Clinical & Experimental Medicine–, εγκρίνοντας χορηγία η οποία καλύπτει 10 έμμισθες θέσεις για κλινική άσκηση 3 μηνών, εργαστηριακή άσκηση 12 μηνών και συνδυασμένη κλινική και εργαστηριακή άσκηση συνολικής διάρκειας 15 μηνών. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στις ΗΠΑ, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθεί στην Ε.Ε. καθώς και σε χώρες όπως τον Καναδά και την Αυστραλία όπου ο WHBA απαριθμεί ήδη πολλά μέλη (συνολικά περίπου 3.000 μέλη σε 40 χώρες). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω της ιστοσελίδας του WHBA (www.whba1990.org) θα ενεργοποιηθεί στις 15/6 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι στις 15/9.

Παράλληλα, από το Σάββατο θα οργανωθεί το 6ο Θερινό Σχολείο στο οποίο 20 και πλέον διακεκριμένοι Ελληνες καθηγητές από ΑΕΙ, ερευνητικά ιδρύματα και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Ελβετία και Ελλάδα θα διδάξουν φοιτητές από περισσότερα από 20 ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο θερινό σχολείο θα συμμετάσχουν 40 φοιτητές, που έχουν επιλεγεί από 120 υποψηφίους με γνώμονα την αριστεία στον τομέα τους. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από Ελληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους και φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού