Εξοργισμένοι με τον Φέσσα στον ΣΕΒ

Πρόβλημα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς αυτές, κατά την εκτίμηση παραδοσιακών επιχειρηματιών, κατατείνουν στη παρασκηνιακή στήριξη της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Αφορμή για τα σχόλια και την κατηγορία αυτή, που αναμένεται να εκτοξευθεί και δημοσίως στην προσεχή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, είναι η παρουσία πριν από μερικές εβδομάδες του κ. Φέσσα στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει τις θέσεις που θα εξέφραζε με το ΔΣ του ΣΕΒ.

Οι επικριτές του κ. Φέσσα του καταλογίζουν ότι η πήγε στα «τυφλά» να συζητήσει, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόση θα είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Απολογούμενη η πλευρά Φέσσα υποστηρίζει, ότι η συμφωνία αφορά µια ελάχιστη αύξηση, της τάξεως του 1%. Ανταπαντώντας οι επικριτές του σημειώνουν ότι η αύξηση αυτή σε συνδυασμό µε την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας, η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων καθώς και η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα αυξηθούν.

Τα παραδοσιακά «τζάκια» του ΣΕΒ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους με τη στάση του κ. Φέσσα, καθώς στις κατ’ ιδίας συζητήσεις τους σημειώνουν ότι όχι μόνο δεν συζητά μαζί τους τις θέσεις που πρέπει εκφράζει ο Σύνδεσμος σε διάφορα fora, αλλά και ότι συνειδητά προσπαθεί να παραπλανήσει τα μέλη του.

Αποτέλεσμα όλου αυτού του κλίματος είναι να δημιουργείται κλίμα καχυποψίας ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες πίσω από την αυτονόμηση του κ. Φέσσα από τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου. Παράλληλα κάποιοι εκ των μελών του ΣΕΒ δεν διστάζουν να τον κατηγορήσουν ότι ανταλλάσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση, με συμφωνίες της εταιρείας του με το δημόσιο, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές για την ιστορία του Συνδέσμου.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι αναλύσεις, ακόμα και αυτές του ΣΕΒ, δείχνουν ότι η αύξηση του µη μισθολογικού κόστους, αποτελεί κύριο αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων.