Euro 2016: Απίστευτη και ανιστόρητη Αλβανική πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας στον αγώνα Αλβανία – Ελβετία

Προφητική ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που πριν από 24 ώρες εξέφραζε την ανησυχία της για την ενδοτική στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα έναντι των προκλήσεων των Αλβανών που έθεσαν θέμα Τζαμουριάς.
Έχοντας αποθρασυνθεί τελείως αφού ούτε καν καταδικαστική ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος δεν εκδόθηκε για όσα ανιστόρητα και προκλητικά διατυπώθηκαν από τα ενεργούμενα της κυβέρνησης των Τιράνων, οι οποίοι διεκδικούν με χάρτες και προκλητικές δηλώσεις την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα, σήμερα Σάββατο, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα Αλβανίας- Ελβετίας, στο πλαίσιο του Euro, προχώρησαν και πάλι σε δημόσιες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος.

Φίλαθλοι της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα της χώρας τους με την Ελβετία -στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του Euro 2016- που πραγματοποιείται στο γήπεδο του Λανς ανήρτησαν πανό στα αγγλικά με τη φράση: “Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα”.
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από την έναρξη του αγώνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της UEFA

Σύμφωνα με τον κανονισμό της UEFA απαγορεύεται ρητά να αναρτούνται πανό με πολιτικό περιεχόμενο και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του γηπέδου όφειλαν να το έχουν βρει – καθώς ήταν γραμμένο στα αγγλικά – κατά τη διάρκεια του ελέγχου στην είσοδο των φιλάθλων και να το έχουν κατασχέσει. Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα θα εξεταστεί από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA.

Αλλά και πάλι για ενεργοποιηθεί ο κανονισμός της UEFA θα πρέπει κάποιος να διαμαρτυρηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να προχωρήσει επιτέλους σε επίσημο διάβημα κατά της Αλβανίας, η Αθήνα πρέπει να ενεργοποιήσει και όλους εκείνους τους μηχανισμούς που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο κι εκπροσωπούν επίσημα τη χώρα μας στα διεθνή fora κι εν προκειμένω την ΕΠΟ, η οποία πρέπει να διαμαρτυρηθεί και στην UEFA ζητώντας να λάβει τα επιβαλόμενα μέτρα, αλλά και σε βάρος της διοργανώτριας του Euro, ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γαλλίας.

Ποιοι είναι οι Τσάμηδες

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι οι Αλβανοί ζητούν απόδοση περιουσιών στους μουσουλμάνους Τσάμηδες (περί τους 20.000 που ζούσαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας και δεν συμπεριελήφθησαν στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1922), που έφυγαν από περιοχές της Ηπείρου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί είχαν συναργασθεί με τους Ιταλούς και αργότερα Γερμανούς Ναζί σε βάρος της Ελλάδος. Οι εν λόγω συνεργάτες των δυνάμεων του Ναζιστικού Άξονα μετά την εκδίωξή τους από την Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία. Καμία ιστορική καταγραφή δεν υπάρχει για γενοκτονία πληθυσμών στην περιοχή ή οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Οι Τσάμηδες ήσαν αποδεδειγμένα ανθέλληνες, συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, προέβησαν σε λεηλασίες, κακοποιήσεις κατοίκων της Θεσπρωτίας, δολοφονίες και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ελλάδα. Το Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων, με αμετάκλητες αποφάσεις του καταδίκασε ως προδότες και δήμευσε την περιουσία τους τις οποίες απέδωσε σε Έλληνες κατοίκους της περιοχής.

Σήμερα η Αλβανία συνεπικουρούμενη από την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται παντού ως ο προστάτης κάθε μουσουλμανικού πληθυσμού.

Το Φεβρουάριο του 2016 Αλβανοί κατέθεσαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναφορά, την οποία δυστυχώς παρέλαβε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, με την οποία ζητείται να ανοίξει το θέμα και να καταδικαστεί η Ελλάδα για γενοκτονία των Τσάμηδων