Ετοιμάζεται τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας

Έντονες είναι οι διεργασίες στην Ευρώπη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο μεταναστευτικό και την άρση της εμπλοκής με τα Νατοϊκά πλοία στο Αιγαίο, μετα την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί, προκειμένου να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου, τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας -Τουρκίας ετοιμάζεται για το προσφυγικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουν τα δεδομένα έτσι όπως διαμορφώνονται από την αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας και με φόντο τη σκληρή στάση που κρατούν χώρες όπως αυτές των δυτικών Βαλκανίων και η Αυστρία.

Επίσης στην Αθήνα πρόκειται να έλθει την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Hurriyet.

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην ελληνική πρωτεύουσα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, λίγα μόλις 24ωρα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο, στις οποίες η Τουρκία δημιουργεί προσκόμματα.

Η Τουρκία έχει συνυπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της και τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.