Ερντογάν: Αρχίζουμε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Νέες γεωτρήσεις για να διερευνηθούν κοιτάσματα πετρελαίου στη Μεσόγειο ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. “Θα αρχίσουν μετά από εργασίες συντήρησης (των σκαφών)” δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το philenews.com, ενεργειακές εταιρείες βάζουν φρένο στις τουρικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κινήσεις τους που αποσκοπούν στο να συνδράμουν τον στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να βάλει φρένο στους τουρκικούς σχεδιασμούς, έχουν ως κύριο σημείο το γεγονός ότι προειδοποίησαν τις διεθνείς εταιρείες που διαθέτουν μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο σε τέτοιες υπηρεσίες, πως: Τυχόν άμεση ή έμμεση συμμετοχή τους σε γεωτρήσεις που παραβιάζουν την εθνική και διεθνή νομιμότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αποτελέσει “casus belli” και θα αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία τους στην κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως και αλλού.

 

Είναι γεγονός ότι εξειδικευμένες εταιρείες, χωρίς τις οποίες είναι δύσκολο έως αδύνατο να ολοκληρωθεί γεώτρηση σε συνθήκες όπως αυτές της ανατολικής Μεσογείου -ιδιαίτερα οι διεθνείς κολοσσοί Halliburton, Schlumberger, Tenaris και άλλοι που τώρα συνεργάζονται με την Τουρκία για τη γεώτρηση με τον “Πορθητή” στην Αττάλεια- έχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα διαβεβαιώσει ήδη τη Δημοκρατία ότι δεν θα συνεργαστούν σε ενέργειες που παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για εταιρείες, που έχουν παράλληλα συνεργαστεί, με σημαντικά έσοδα, στις οκτώ μέχρι τώρα γεωτρήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα έρευνας (ExxonMobil, Total, ENI, Noble).

Οι ετοιμασίες που γίνονται για ακόμα πέντε γεωτρήσεις από τις TOTAL–ENI, όπως και η σειρά γεωτρήσεων με αρχή ακόμα δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, λόγω της σημαντικής ανακάλυψης του “Γλαύκου”, όπως και οι προοπτικές της κυπριακής ΑΟΖ, οδηγούν αυτές τις εταιρείες σε σημαντικές απώλειες εσόδων στην περιοχή, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα σκεφτούν πολύ σοβαρά έναντι της προτίμησης να συνεργαστούν με την Τουρκία για την περιοχή όπου οι προοπτικές είναι πολύ πιο περιορισμένες.