Εργασιακά: Πιο δύσκολη η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

Προϋποθέσεις για τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία και ρήτρα απόκλισης από τις κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν οι προωθούμενες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Στόχος είναι να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα η βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αλλαγές αναμένονται επίσης στα πρόστιμα για εργατικές παραβάσεις, στις υπερωρίες αλλά και στον μηχανισμό λειτουργίας της Εργάνη προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτη για τις επιχειρήσεις.

Διαιτησία: Με τη διάταξη θα τεθούν προϋποθέσεις, με άλλα λόγια βαθμοί δυσκολίας, στη μονομερή προσφυγή ( κυρίως από τα συνδικάτα) στον ΟΜΕΔ για μισθολογικές διαφορές . Το δικαίωμα να προσφεύγουν χωρίς προϋποθέσεις θα διατηρήσουν κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως οι κοινωφελείς. Είναι γνωστό ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως ο ΣΕΒ έπνεαν μένεα κατά του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας και με κάθε ευκαιρία επεσήμαναν στην κ. Αχτσιόγλου ότι το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη».

Επιπλέον ο σύνδεσμος υποστήριζε ότι «κατά γενικό κανόνα, οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα από τα μέρη να ζητούν μονομερώς την υποχρεωτική διαιτησία για τη διευθέτηση μιας συλλογικής διαφοράς για συλλογική σύμβαση δεν προάγουν τις εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στη 98ης Διεθνή Σύμβαση Εργασίας που αφορά στην «εφαρμογή των αρχών του δικαιώματος στην οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση Σύμβαση».

Αλλά και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους όταν υποχρεώνονταν από τον ΟΜΕΔ να καταβάλλουν αυξήσεις σε εποχές κρίσης.

Ρήτρα απόκλισης: Με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, μια εταιρία που κινδυνεύει με λουκέτο θα μπορεί να αποκλίνει από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων. Η νέα διάταξη θα προβλέπει δηλαδή την θέσπιση ρήτρας απόκλισης από τους κλαδικούς μισθούς με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο οι αμοιβές δε θα κατρακυλούν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Την ανάγκη να θεσπιστεί η ρήτρα εξαίρεσης είχε επισημάνει το ΔΝΤ αλλά και ο ΣΕΒ. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο στις περιπτώσεις που η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση , η διαβούλευση για τους μισθούς να γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης ( εργοδότης και σωματείο) χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Το μέτρο συζητείται να έχει περιορισμένη διάρκεια για να μην προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικάτων καθώς μετά την έξοδο από το μνημόνιο καταργήθηκε η διάταξη που ευνοούσε τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών.

Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιληφθεί επίσης διάταξη για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Με παλαιότερη διάταξη του 2017 είχε προβλεφθεί πως η μη καταβολή των δεδουλευμένων για αξιόλογο διάστημα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και δίνει τη δυνατότητα στον απλήρωτο εργαζόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας. Με την προωθούμενη νέα διάταξη το « αξιόλογο» αυτό διάστημα ορίζεται στους δύο μήνες.

Με άλλη διάταξη του υπουργείου θα προβλέπεται η αύξηση κατά 10% του κόστους της υπερωρίας για κάθε ώρα έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση θα επιβαρύνει τον εργοδότη και αντίστοιχα θα ενισχύει το ημερομίσθιο του εργαζόμενου για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η επιβάρυνση θα λειτουργεί ως αντικίνητρο ώστε ο εργοδότης να κρίνει περισσότερο συμφέρουσα την πρόσληψη με πλήρη απασχόληση. Αν ο εργοδότης αρνείται να συμμορφωθεί , ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά το αυξημένο ημερομίσθιο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Αναμένεται να καθιερωθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας για την νομιμοποίηση των συνέδρων , όπως αυτές που σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος η μέλος σωματείου «σφραγίδα».

Μητρώο θα ισχύσει και για τις οργανώσεις των εργοδοτών. Παράλληλα με έξοδα του εργοδότη θα δημιουργείται μια ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των σωματείων.