Επίθεση Τσακαλώτου στους δανειστές και τα τεχνικά κλιμάκια – Φτιάχνει κλίμα εν όψει β΄αξιολόγησης

Αλλάζει την τακτική της η κυβέρνηση εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και επιτίθεται προκαταβολικά στους δανειστές για τη στάση που τηρούν εκπρόσωποί τους και τα τεχνικά κλιμάκια ασκώντας πιέσεις και κάνοντας παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική ηγεσία για αλλαγές σε ψηφισμένους νόμους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ, στη δεκασέλιδη επιστολή προς τους κυρίους Κλάους Ρέκλινγκ, Μπενουά Κερέ, Πωλ Τόμσεν και Πιέρ Μοσκοβισί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγγέλλει τη στάση των τεχνικών κλιμακίων και κάνει λόγο για υπονομευτικές κινήσεις που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση.

Στη 10σέλιδη επιστολή γίνεται λόγος για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων που δυσκολεύουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, για καθυστερήσεις και αναβολές, για νέες παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία με την απαίτησή τους να ακυρωθούν ψηφισμένοι νόμοι.
Μάλιστα, τα ίδια θέματα είχε αναδείξει ο κ. Τσακαλώτος -σε επίσης έντονους τόνους- και στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δανειστών την προηγούμενη εβδομάδα, στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, με τους θεσμούς να ανεβάζουν κι εκείνοι τους τόνους, με την Ντέλια Βεκουλέσκου να διαμηνύει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και τον Ντέκλαν Κοστέλο να προειδοποιεί για δύσκολη αξιολόγηση. Και τότε ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι δυσκολεύουν συνεχώς τη διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η αλλαγή τακτικής έναντι των δανειστών έχει σχέση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για να διασκεδάσει την εντύπωση της υποχωρητικότητας που έχει σχηματιστεί στην κοινή γνώμη λόγω της ενδοτικότητας της κυβέρνησης στην πρώτη αξιολόγηση.