Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει, σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου, στο νομό της Λάρισας.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξεκινώ την επίσκεψή μου στη Θεσσαλία, στην Λάρισα, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ένα από τα πολύ σημαντικά νοσοκομεία της χώρας, με πολύ πλούσιο ερευνητικό και επιστημονικό έργο. Ένα νοσοκομείο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μιας ολόκληρης Περιφέρειας με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και εσάς, αλλά και το ιατρικό, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το διοικητικό προσωπικό, για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για να ανταποκριθείτε στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες.

Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο ζητήματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία και αφορούν στον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι, και σήμερα, ακόμα έχουμε ελλείψεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι καταβάλλετε ως προϊστάμενος διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας μια πολύ σημαντική προσπάθεια να καλύψετε αυτό το κενό. Πλην όμως – το έχω πει και σε άλλες επισκέψεις σε άλλα νοσοκομεία – δεν είναι η δική σας δουλειά να ασκείτε διοίκηση. Άλλος ο ρόλος της διοίκησης. Και η Κυβέρνηση έχει μια πάρα πολύ σημαντική ευθύνη να στελεχώσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων με μεγάλη ταχύτητα, αλλά κυρίως με αξιοκρατία. Διότι μέχρι στιγμής, οι επιλογές οι οποίες έχουν γίνει, σε άλλες σημαντικές θέσεις της διοίκησης, κατά κανόνα δεν ήταν αξιοκρατικές. Σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, δεν δικαιούται η Κυβέρνηση να κάνει καμία απόκλιση από τους βασικούς κανόνες αξιοκρατίας. Και να τοποθετηθούν, το συντομότερο δυνατόν, διοικητές στα νοσοκομεία, οι οποίοι να γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης μονάδων υγείας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θίξατε, αφορά συνολικά στα ζητήματα του προσωπικού. Αναφερθήκατε και εσείς σε κενές οργανικές θέσεις και σε ιατρικό προσωπικό και κυρίως, σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο το βιώνουμε με πολύ μεγάλη ένταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους, ότι όταν εμείς παραδώσαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015, είχαμε δρομολογήσει έναν πολύ συγκεκριμένο προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα, 12.000 άνθρωποι συγκεκριμένα, με τις απαραίτητες πιστώσεις καλυμμένες από τον προϋπολογισμό. Ένα σημαντικό κομμάτι και η πρώτη προτεραιότητα η οποία είχε δοθεί από τον προγραμματισμό μας, αφορούσε στον κλάδο της Υγείας και ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε κάποια νοσοκομεία, ακόμα πιο έντονες από τις ελλείψεις οι οποίες παρατηρούνται εδώ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Αυτές οι προσλήψεις, δυστυχώς, δεν έγιναν. Και δεν έγιναν διότι η Κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να προσλάβει άλλες ειδικότητες, έξω από το κλάδο της Υγείας, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο συγκεκριμένες πελατειακές δεσμεύσεις, τις οποίες είχε αναλάβει στο παρελθόν.

Εμείς παρακολουθούμε και οφείλουμε να παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα ζητήματα υγεία. Γνωρίζετε ότι είμαστε σε μια φάση εκπόνησης του δικού μας προγράμματος, το οποίο και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Έχουμε ομάδες ειδικών που δουλεύουν πάνω στον προγραμματικό μας λόγο. Κατά συνέπεια αυτές οι επισκέψεις, έχουν πάντα και τον χαρακτήρα της δικής μας, αλλά και της δικής μου προσωπικής ενημέρωσης, για ένα τομέα πολιτικής ο οποίος βρίσκεται στην απόλυτη αιχμή και στην απόλυτη προτεραιότητα του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Θέλω και πάλι να σας συγχαρώ και εσάς προσωπικά, αλλά και όλους για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε να κρατάτε ψηλά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτό το σημαντικό νοσοκομείο. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι, όταν υπηρετούσα τη θητεία μου στην Αγχίαλο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός ο οποίος εγκαινίασε το συγκριμένο νοσοκομείο. Χαίρομαι από αυτά που έχω δει ότι βρίσκεται σε μια πολύ καλή κτιριακή κατάσταση»