Επιμένουν οι δανειστές για μείωση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ

Χάσμα υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους δανειστές. Αυτό προκύπτει από την δίωρη συνάντηση που είχαν αργά την Τετάρτη οι δύο πλευρές.

Οι συζητήσεις δεν οδήγησαν πουθενά, απλά επιβεβαίωσαν το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα όλα τα μεγάλα θέματα να παραμένουν ανοικτά και τους δανειστές να επιμένουν να μειωθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και να συρρικνωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις.

Επίσης, δεν συμφώνησαν με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας να εφαρμοστούν ελαφρύνσεις και εκπτώσεις στις εισφορές των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Όπως φέρεται, είπαν «ό,τι δίνεις, πρέπει να παίρνεις», υπονοώντας ότι, αν οι εισφορές είναι μικρότερες, πρέπει μικρότερες να είναι και οι συντάξεις.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις έθεσαν οι δανειστές για τον τρόπο συνυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με χρονικό όριο το 2018, από τις οποίες προκύπτει προσωπική διαφορά. Συγκεκριμένα, ζήτησαν τεχνικές διευκρινίσεις, ενώ ενστάσεις, όπως προαναφέρθηκε, προέβαλαν για το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Διαφώνησαν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα που διέπει τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και ζήτησαν μεγαλύτερη αναλογικότητα εισφορών-παροχών.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις και η ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών να παραμείνουν τελευταία θέματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαρκέσει δέκα μέρες.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, ενώ ο δημοσιονομικός στόχος παραμένει η εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016.

Σήμερα θα γίνουν συναντήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

1. Όλο το ενδιαφέρον, τις επόμενες ημέρες, επικεντρώνεται στην εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κρατάει τα «κλειδιά» της συμφωνίας για αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους.

Στην πρώτη αναγνωριστική συνάντηση, όπως αναμενόταν, καταρτίστηκε το πλάνο των συναντήσεων μέχρι την άλλη εβδομάδα. Αν τότε όλα κλείσουν ομαλά, αυτομάτως ξεκινά η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους θα μπει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Εκεί «κολλάει» και το πόσο … γενναία θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Στόχος όλων όμως τώρα είναι όλα να κλείσουν «στο τσάκα-τσάκα». Και όπως είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται πρωτίστως από την ελληνική πλευρά.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις στα εξής μέτωπα:

1. Για νέο ψαλίδισμα των συντάξεων
2. Πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων (και χωρίς προστασία για την πρώτη κατοικία ενδεχομένως, όπως ζητούν οι θεσμοί),
3. Καθιέρωση νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (χωρίς αφορολόγητο, με έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους και φόρους πάνω και από 50%),
4. Έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και,
5. Τελικός «λογαριασμός» του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 («πακέτο» μαζί με τα μέτρα που θα το καλύψουν).

Σήμερα θα ξεκινήσει συζήτηση του υπ. Οικονομικών με τους θεσμούς επί των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ -καθώς στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο Άνχελ Γκουρία- και θα συνεχιστεί με τη συζήτηση των νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Χθες οι συναντήσεις των δανειστών έγιναν μόνο με τον κ. Τσακαλώτο. Είναι η πρώτη φορά που δεν μετέχει σε αυτές ο κ. Σταθάκης, ο οποίος παρά τις αρχικές φήμες δεν ήταν ασθενής, αλλά κρίθηκε ότι η παρουσία του δεν ήταν απαραίτητη.