Επιμένουν για νέες περικοπές και μειώσεις οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ σε συντάξεις, φόρους και εργασιακά.

«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις (περικοπές στις οποίες έχει αναφερθεί στο παρελθόν) στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», επέμενε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

«Συμφωνία μονο επί της αρχής»

«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις.
-Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται νέα μέτρα σε εργασιακά, φορολογικό, συνταξιοδοτικό.

Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin κάνοντας λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Κωδικοποίησε έτσι τις μεγάλες εκκρεμότητες για νέες περικοπές και μειώσεις όπως έχουν απαιτήσει οι θεσμοί και το ΔΝΤ θέματα που άφησε ανοιχτά η συνάντηση των Βρυξελλών και πρέπει να συμφωνηθούν με την ΤΡΟΙΚΑ που επιστρέφει για σκληρές διαπραγματεύσεις στα θέματα αυτά τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Τρεις τομείς που παραμένουν χωρίς κοινές προσεγγίσεις και μάλλον πρόκειται να χαρακτηρισθούν από νέες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς εκ μέρους των αρμόδιων υπουργών με πρώτο τον Ε.Τσακαλώτο. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η βέβαιη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000€ το χρόνο ή και λιγότερα όταν προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν αύξηση του στα 12.000€.

Ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα είπε ότι «αυτό είναι θέμα των θεσμών. Υποθέτω ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαι το αφεντικό τους».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πάντως ότι «δεν υπάρχει σούπερ ανάγκη. Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση».

«Όσο τα πράγματα είναι on track η εμπιστοσύνη είναι σημαντική» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί δήλωσε ότι «είναι στο χέρι της της κυβέρνησης πως θέλει να επανεπενδύσει το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς και θα επιστρέψουν με ένα τύπου επενδυτικό πακέτο, ένα θετικό πακέτο αλλά δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω πώς θα ξοδέψουν αυτά τα λεφτά».
Δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα με την ΤΡΟΙΚΑ και στη συνέχεια με το επίσης σκληρό στις αξιώσεις του ΔΝΤ