Επιμένει ο Ζάεφ παρά τη μαζική αποχή στο δημοψήφισμα -Δηλώσεις στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Μπορεί οι Σκοπιανοί να γύρισαν την πλάτη στον Ζόραν Ζάεφ και τη συμφωνία των Πρεσπών με την ηχηρή αποχή από το δημοψήφισμα, αφού μόλις το 36,6% πήγε στην κάλπη, ωστόσο ο ίδιος δείχνει διατεθειμένος να παίξει την τελευταία «ζαριά» της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έχοντας και τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ θα προσπαθήσει να πείσει και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερψηφίσουν τη συμφωνίατων Πρεσπών.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η συμφωνία δεν περάσει από τη Βουλή, τότε ο Ζάεφ θα παέι σε πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση μετά το χθεσινό «έμμεσο» όχι που είπαν οι Σκοπιανοί, μέσω της πολύς μεγάλης αποχής στο δημοψήφισμα, στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ επιχειρεί να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς και να θέσει την πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας, η οποία μοιάζει δύσκολη για τον ίδιο και περίπλοκη για τη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

Καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ.: sic) την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας (σ.σ.: sic) και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία (σ.σ.: sic) να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

ΓΓ ΝΑΤΟ: «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.

ΕΕ: Ολα τα μέρη να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε όλα τα μέρη να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, η οποία εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά καταγράφηκε τεράστια αποχή.

«Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες», ανέφερε μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.

«Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση» και να «προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε, κρίνοντας πως το αποτέλεσμα έδειξε τη «μεγάλη υποστήριξη» προς τη συμφωνία με την Ελλάδα και προς την «ευρωατλαντική» ολοκλήρωση της ΠΓΔΜ.