Έντονες ανησυχίες Μέρκελ για την Τουρκία πριν τη συνάντηση με Ερντογάν

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία μία ημέρα πριν την επίσκεψή της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Εξυπακούεται πως ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν πηγή ανησυχιών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «μεγάλη ανησυχία» που της προκαλεί ο πρόσφατος νόμος για άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία, απόφαση που εκτιμά ότι θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το πολιτικό προσωπικό των Κούρδων.

Η κα Μέρκελ, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Δευτέρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκδήλωσε την πρόθεσή της να θέσει επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί και η συμφωνία της Ευρώπης με την Άγκυρα για το προσφυγικό, εν μέσω φόβων κατάρευσης της συμφωνίας σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει τις βίζες για τούρκους πολίτες. Όπως έχει αποδειχτεί, αγκάθι στο θέμα των θεωρήσεων αποτελεί η τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίζει ότι ο νόμος επιτρέπει τη δίωξη αντιφρονούντων και επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης. Στον αντίποδα, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν αλλαγές στο νόμο, με τον κ. Ερντογάν να διαμηνύει ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τις βίζες, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ωστόσο σε ό,τι αφορά τον κορμό της συμφωνίας για το προσφυγικό η Άγκυρα έως τώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της «με τρόπο αξιόπιστο». «Φυσικά θα μιλήσω στον τούρκο πρόεδρο για την κατάσταση όπου βρίσκονται τα πράγματα», συμπλήρωσε.