Ελάχιστες οι Ελληνίδες διευθύντριες

Στο 22% ανέρχεται η εκπροσώπηση των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ). Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών δεν υπερβαίνει το 11%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ίση εκπροσώπηση φύλων στην απασχόληση αποτελεί η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα των ανδρών, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της ManpowerGroup.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν χώρες, στις οποίες οι γυναίκες κατέχουν το 40% των ηγετικών θέσεων σε επιχειρήσεις:

Βουλγαρία 37%

Λετονία 36%

Φιλιππίνες 33%

Σλοβενία 33%

Ρουμανία 32%

Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό είναι:

Νορβηγία 40%

Λετονία 25%

Ιταλία 24%

Φινλανδία 23%

Βουλγαρία 22%

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Είναι προφανές ότι στη χώρα μας έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να καλυφθεί αισθητά το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς οι επιχειρήσεις που προωθούν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, εξασφαλίζοντας αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρότερη εταιρική κουλτούρα και βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις. Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις με ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα».

Το ουδέτερο περιβάλλον ευνοεί
Η ManpowerGroup με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των γυναικών οι οποίες εκπροσωπούν το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού και της καταναλωτικής αγοράς πραγματοποίησε την έρευνα «Seven Steps to Conscious Inclusion», που αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για την συνειδητή ένταξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι για να επιτευχθεί η συνειδητή ένταξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις απασχόλησης οι μόνοι που μπορούν να επιφέρουν πραγματική αλλαγή είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα στις διοικητικές θέσεις.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί ώστε να διασφαλίσουν ίσους όρους και ευκαιρίες στις γυναίκες για να μπορέσουν να αναδείξουν το ταλέντο τους, είναι να διαμορφώσουν ένα ουδέτερο περιβάλλον που να ξεπερνά τους διαχωρισμούς φύλων.
H Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ειδικότερα στην εποχή μας όπου καλούμαστε όλοι να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, δεν χρειαζόμαστε μόνο περισσότερες γυναίκες στην απασχόληση επειδή είναι αριθμητικά λιγότερες από τους άνδρες, αλλά χρειαζόμαστε διαφορετικότητα στο ταλέντο για να αντιμετωπίσουμε τις πολυδιάστατες προκλήσεις του σήμερα και να χαράξουμε νέους δρόμους ανταγωνιστικής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».