Μία Λερναία Ύδρα από νέα χρέη 1,87 δισ ευρώ τα οποία “γεννήθηκαν” τον τελευταία χρόνο από τους λεγόμενους μεγαλοοφειλέτες , δηλαδή από αυτούς που χρωστούν στην εφορία πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Μάλιστα, ο αριθμός των εν λόγω “μεγάλων” φυσικών και κυρίως νομικών προσώπων αυξήθηκε κατά 196 άτομα στο εν λόγω διάστημα.
Αντιθέτως, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι μικροοφειλέτες (όσοι χρωστούν έως 500 ευρώ) εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Ουσιαστικά από την εν λόγω κατηγορία προκύπτει και η όποια βελτίωση στην πληρωμή οφειλών. Το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο που προέρχεται από τους εν λόγω οφειλέτες μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,6 εκατ. ευρώ.
Οι οφειλέτες του… 1 ευρώ
Παρ όλα αυτά υπάρχει ένα “παράδοξο”. Σε αριθμό αυξάνονται οι μικροοφειλέτες.
Τον τελευταίο μόνο χρόνο “εντάχθηκαν” στην λίστα 13.000 άτομα τα οποία φαίνεται ότι χρωστούν στην εφορία λιγότερο από 1 ευρώ. Συνολικά χρέη αυτής της τάξης μεγέθους (που συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου μικρού υπολοίπου οφειλής ή ληξιπρόθεσμης πληρωμής μίας δόσης) έχουν 367.253 άτομα/επιχειρήσεις…….
Αναλυτικά, στην έκθεση που παρουσίασε χθες ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης και καταγράφονται οι συνέπειες από την προβληματική δημοσιονομική πορεία της χώρας το Α εξάμηνο χαρακτηρίζοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους ως “εφικτό αλλά με αυξημένο ρίσκο”, περιλαμβάνεται και ειδικό κεφάλαιο για τις οφειλές προς το κράτος. Όπως αναφέρεται στην έκθεση:
* Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται αύξηση κατά 22.779 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.750.195 οφειλέτες.
* Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018 πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος χρέους προς την εφορία άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 1.874,9 εκατ. ευρώ έναντι 2,75 δισ. ευρώ συνολικής ανόδου την ίδια περίοδο). Ο αριθμός τους αναφέρεται ότι σημείωσε μικρή αύξηση κατά 196 πρόσωπα.
* Η αύξηση του αριθμού των οφειλετών προέρχεται κυρίως από τους οφειλέτες με χρέη μικρότερα από 500 ευρώ (24.051 πρόσωπα). Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην κατηγορία αυτή πηγάζει από οφειλέτες με χρέη μικρότερα από 1 ευρώ (13.206 νέα πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών με χρέη μικρότερα από 1 ευρώ να διαμορφώνεται σε 367.253). Αντίθετα, μείωση παρατηρείται στον αριθμό εκείνων που οφείλουν μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ.
* Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ο συνολικός αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 189.903 πρόσωπα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκλιμάκωση του συγκεκριμένου μεγέθους στο πλαίσιο της εποχικότητας. Εξετάζοντας τη μηνιαία εξέλιξη του αριθμού των οφειλετών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 διαπιστώνεται ότι και τους τρεις μήνες σημειώθηκε μείωση του αριθμού των οφειλετών. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 26.633 πρόσωπα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο οι μειώσεις άγγιξαν τους 71.357 και 91.913 οφειλέτες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019, διαμορφώθηκε στα 104,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαπιστώνεται μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 204,3 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (3,7 δισ. ευρώ), ήταν περισσότερες από τις εισροές, από τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (3,5 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, μείωση παρουσιάζει και το “πραγματικό” ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση των οφειλών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 85,6 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 470 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους το “πραγματικό” ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αυξήθηκε κατά 119,1 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο το ύψος του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρέμεινε στο ίδιο σχεδόν επίπεδο, σημειώνοντας μικρή αύξηση 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάιο (στοιχεία κατά την 1/6/2019) το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο μειώθηκε κατά 116,3 εκατ. ευρώ, με τη σημαντικότερη μείωση να παρατηρείται στην κατηγορία του φόρου εισοδήματος. Η μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου συνεχίστηκε και τον Ιούνιο (στοιχεία κατά την 1/7/2019) κατά 90,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης εντοπίζεται στις κατηγορίες των φόρων εισοδήματος και περιουσίας.
Καταγράφεται και περαιτέρω μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα νέα ληξιπρόθεσμα της περιόδου 1/12/2018-31/5/2019 ανέρχονται σε 3,6 δισ ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση κατά 1,6 δισ ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.
Συνεχίζεται η αύξηση των εκροών από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή του αθροίσματος των εισπράξεων και των διαγραφών. Ειδικότερα, το εν λόγω άθροισμα διαμορφώθηκε στα 3,7 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 69 εκατ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των διαγραφών κατά 436,6 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι συνολικές εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019 εμφανίζονται μειωμένες κατά 367,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.
“Η υστέρηση ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό, αφενός από τη μείωση των εισπράξεων έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, το οποίο συρρικνώθηκε σημαντικά κατά το τρέχον έτος, και αφετέρου από την ενίσχυση των εισπράξεων του 2018, έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, λόγω σχετικά μεγάλης (ακραίας) τιμής είσπραξης”, αναφέρεται στην έκθεση.
Το γραφείο κρίνει ως “ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη την (οριακή) μείωση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και
ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ειδικότερα τη μεγάλη μείωση της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η επακόλουθη βελτίωση των εισοδημάτων, επιτρέπει στους φορολογούμενους να ανταποκριθούν καλύτερα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις”.Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ασφαλισμένων
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 35.110 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε μείωση κατά 248 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 439 εκατ. ευρώ (λόγω και των ρυθμίσεων). Ωστόσο σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018) οι συνολικές οφειλές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1.250 εκατ. ευρώ και οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, μειώθηκε και ο αριθμός των οφειλετών κατά 15.599 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των οφειλετών να διαμορφώνεται στο τέλος του Ιουνίου στους 1.407.030 οφειλέτες.