Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να πλάσει ο Τσίπρας «δράκο» εν όψει πολιτικών εξελίξεων

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να πλάσει ο Τσίπρας «δράκο» εν όψει πολιτικών εξελίξεων
Το τελευταίο του χαρτί στον τομέα της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε μια απέλπιδα κίνηση μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών σχετικά με τα προληπτικά μέτρα και την ματαίωση του Eurogroup που είχε δρομολογηθεί για τη Μεγάλη Πέμπτη, ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό μοιάζει ως «φωτογραφία» του περσινού καλοκαιριού, όταν οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο, τις κλειστές τράπεζες, το δημοψήφισμα, το νέο μνημόνιο και τις εκλογές.

Χρειάστηκε μόλις ένα μισάωρο για να βρεθεί ο Ευκλείδης Τσκαλώτος μπροστά στην έκπληξη ότι η πρότασή του για τα προληπτικά μέτρα δεν περνάει από την τρόικα όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και οι εξελίξεις φαίνεται να προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου που μετράει δυνάμεις και διαπιστώνει ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να περάσει συνολικά μέτρα 9 δισ. ευρώ από τη Βουλή όπως θέλουν οι δανειστές.

Ωστόσο το ερώτημα τι θα πετύχει σε μια Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας τη στιγμή που μόλις στο προηγούμενο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συντάχθηκαν στην απαίτηση Σόιμπλε και ΔΝΤ για λήψη προληπτικών μέτρων 3,6 δις ευρώ πλέον των 5,4 δις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα προφανώς είναι μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να δημιουργήσει «δράκο». Δηλαδή μέσω της διαπραγμάτευσης που θα κάνει, η οποία και προφανώς θα αποτύχει, θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εικόνα των κακών δανειστών που θέλουν να πιουν το αίμα του ελληνικού λαού που υποφέρει. Γι’ αυτό το πιθανότερο να ζητήσει ο κ. Τσίπρας έγκριση από τον ελληνικό λαό για τις επόμενες κινήσεις του είτε μέσω πρόωρων εκλογών το πολύ αρχές Ιουνίου καθώς και η έλλειψη ρευστότητας είναι όλο και πιο πιεστική, είτε να πάει και πάλι σε δημοψήφισμα προκειμένου να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις που θα λάβει στη συνέχεια και θα οδηγήσουν σε ρήξη με την ΕΕ.

Χθες η ελληνική πλευρά υπέβαλε πρόταση για τη λειτουργία ενός μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση βασίζεται στην ύπαρξη ενός αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των αστοχιών. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τα μέτρα να λαμβάνονται όταν θα επικυρώνονται τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την Εurostat τον Απρίλιο του επομένου έτους. Τότε ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει τι μέτρα θα ληφθούν και θα εφαρμόζονται άμεσα, ενώ η Αθήνα δεν θέλει να αποκλείεται και η επιβολή φόρων, πέραν των περικοπών στις δαπάνες.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί την ανάγκη να υπάρχει ένας «αξιόπιστος μηχανισμός» και ζητούν η Ελλάδα να νομοθετήσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις μέσα στην επόμενη διετία.
Το ατού της κυβέρνησης σε μια διαπραγμάτευση κορυφής είναι ότι πιθανότατα η ηγέτες της Ευρώπης δεν θέλουν να ξαναμπούν σε μια συζήτηση για αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ, την ώρα που διακυβεύεται η παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ με το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ένα Grexit θα ευνοήσει ένα Brexit και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του. Σενάριο βέβαια παρατραβηγμένο καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή οι ευρωπαίοι θα προβάλλουν την περίπτωση της Ελλάδος και όσα επώδυνα επακολουθήσουν για τη χώρα μας ως παράδειγμα προς αποφυγήν με στόχο να αποτραπεί το Brexit