Εκλογές 2019 – Β’ γύρος: Τρόμος για το ποσοστό της αποχής – Που θα φτάσει;

Εκλογές 2019: Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα κομματικά επιτελεία λόγω της μεγάλης αποχής που παρατηρείται στις κάλπες – Τι φοβούνται τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στα κομματικά επιτελεία αφού μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι είναι εμφανής η χαμηλή προσέλευση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Μάλιστα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές δεν διστάζουν να κάνουν λόγο και για κίνδυνο να αλλοιωθεί το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής 26 Μαΐου.

Η χαμηλή προσέλευση υπό φυσιολογικές συνθήκες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές παραδοσιακά συνδυάζεται με το ότι το πολιτικό μήνυμα δίνεται στον πρώτο γύρο ή ότι σε πολλές περιπτώσεις η μάχη θεωρείται ότι έχει ήδη κριθεί από τον πρώτο γύρο καθώς και με την «κόπωση» κάποιων ψηφοφόρων.

Πάραυτα, σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς επίκεινται εθνικές εκλογές σε περίπου 40 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινές κάλπες έχουν ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτική σημασία και η χαμηλή προσέλευση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να αλλοιωθεί και να παρερμηνευτεί η πολιτική βούληση του κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε την περασμένη Κυριακή.

Τι θα γίνει με τα EXIT POLLS;

Το υψηλό κόστος των ερευνών για την πρόθεση ψήφου αλλά και τα υπόλοιπα ευρήματα, λειτούργησε αποτρεπτικά για να επαναληφθούν και στο δεύτερο γύρο μεγάλες έρευνες.

Έτσι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους αποφάσισαν να μην προβάλουν exit poll, καθώς θα έπρεπε να γίνουν επιμέρους έρευνες για κάθε περιφέρεια αλλά και για κάθε δήμο, με αποτέλεσμα να πρέπει να στηθούν περισσότερες κάλπες έξω από τα εκλογικά τμήματα. Γεγονός που θα έφερνε και πιο αυξημένο κόστος.

Με όσα γίνει έως τώρα γνωστά ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ θα μεταδώσει αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης… exit poll για τις μεγαλύτερες περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, ενώ η δημόσια τηλεόραση θα προβάλει την εκτίμηση ψήφου σε δήμους και περιφέρειες.

Στην ΕΡΤ θα βρίσκεται και ο πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος όπως και την περασμένη Κυριακή (26/5) θα προσπαθήσει μαζί με τους υπόλοιπους ειδικούς να δώσει την πρώτη εικόνα για το ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Οι μεγάλες μάχες του δεύτερου γύρου

Στην Περιφέρεια

 • Αττική:Πατούλης Γεώργιος 37,63% – Δούρου Ρένα 19,71%
 • Αν. Μακεδονία και Θράκη: Μέτιος Χρήστος 34,36% – Τοψίδης Χριστόδουλος 30,61%
 • Βόρειο Αιγαίο: Καλογήρου Χριστιάνα 30,60% – Μουτζούρης Κώστας 24,36%
 • Δυτική Ελλάδα: Φαρμάκης Νεκτάριος 36,96% – Κατσιφάρας Απόστολος 32,93%
 • Ιόνιοι Νήσοι: Κράτσα Τσαγκαροπούλου Ρόδη 29,50% – Γαλιατσάτος Θεόδωρος 22,16%
 • Πελοπόννησος: Τατούλης Πέτρος 34,09% – Νίκας Παναγιώτης 33,60%
 • Στερεά Ελλάδα: Σπανός Φάνης 39,71% – Γκλέτσος Απόστολος 23,84%

Πέραν των περιφερειών, εκκρεμότητες υπάρχουν μεταξύ άλλων και στους έξι μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, η τύχη των οποίων θα κριθεί την Κυριακή και συγκεκριμένα:

 • Αθήνα:Μπακογιάννης Κώστας 42,65% – Ηλιόπουλος Νάσος 16,98%
 • Πειραιάς: Μώραλης Ιωάννης 45,34% – Βλαχάκος Νικόλαος 27,13%
 • Θεσσαλονίκη: Ταχιάος Νίκος 22,40% – Ζέρβας Κωνσταντίνος 14,93%
 • Λάρισα: Καλογιάννης Απόστολος 42,52% – Καραλαριώτου Ρένα 39,85%
 • Πάτρα: Πελετίδης Κώστας 40,60% – Αλεξόπουλος Γρηγόρης 16,01%
 • Ηράκλειο: Κουράκης Γιάννης 36,71% – Λαμπρινός Βασίλειος-Γεώργιος 24,12%